Jajka nadziewane tuńczykiem i orzechem
Leniwe sobotnie śniadanie
Klasyczne nadziane jajka na twardo można odmieniać przez niezliczoną ilość przepisów a z nimi związanych wspomnień. Nadziewane jajka można podawać na na wiele okazji począwszy od Świąt Wielkanocnych przez okazje i uroczystości rodzinne kończąc na romantycznych sobotnich śniadaniach. Jajka faszerowane mogą występować w wielu wariantach np.: w wersji de lux – z kawiorem, w wersji fit – z kiełkami i awokado czy z wędliną – salami z sosem musztardowym, jednakże w tym przepisie znajduje się niepowtarzalny opis jak przygotować najlepsze jajka z pastą z tuńczyka.
Niepowtarzalny przepis na przygotowanie jajek nadziewanych pastą z tuńczyka, świeżej cebulki oraz orzechów włoskich.
Ilość składników w przepisie przewidziano dla czterech osób a czas potrzebny na przygotowanie jajek to około trzydziestu minut.
Do przygotowania dania potrzebne będą następujące składniki:
- osiem dużych jajek;
- dwie czerwone cebulki;
- puszka tuńczyka w kawałkach;
- dwa ogórki kiszone;
- cztery łyżki orzechów włoskich;
- majonez lub kremowy serek;
- jeden pęczek szczypiorku;
- łagodna musztarda;
- cukier;
- sól;
- pieprz;
- mielona słodka papryka.
Potrzebny sprzęt kuchenny:
- garnek na jajka;
- deska do krojenia.
Krok 1: Jajka na twardo
Jajka należy ugotować na twardo około 15 minut. Można je gotować troszkę krócej na półtwardo – tak aby białko było już twarde a żółtko dało się łatwiej wymieszać z pastą.
Krok 2.Ogórki i orzechy
Rozpocząć należy od starannego pokrojenia ogórków w małą kostkę (im drobniej tym lepiej) oraz czerwonej cebulki, po pokrojeniu należy odcisnąć z ogórków tyle wody ile to tylko możliwe. Orzechy włoskie rozdrobnić na male kawałeczki lub rozgnieść za pomocą np. deski do krojenia i łyżki.
Krok 3 Mieszanie
Pokrojone ogórki z cebulka oraz orzechami zebrać we wspólnym naczyniu. Odsączyć tuńczyka i wymieszać z warzywami. Oddzielić z jajek żółtka wybierając je małą łyżeczką. Podczas mieszania systematycznie dodawać uprzednio wybrane żółtka jajek, dwie łyżki musztardy, trzy łyżki majonezu lub kremowego serka – w zależności od preferencji oraz mieloną słodką paprykę. Całość mieszać aż do uzyskania kremowej konsystencji lecz nie za mocno gdyż pasta jest lepsza gdy ma wyczuwalne kawałki składników. Podczas mieszania doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukru.
Krok 4 Detale
Przygotowaną pastę delikatnie nałożyć do wydrążonych białek jajek. Pęczek świeżego szczypiorku staranie umyć oraz otrząsnąć do sucha a następnie posiekać. Danie ozdobić posiekanym szczypiorkiem oraz łyżeczką musztardy.