Prawdziwa ogórkowa na kiszonych ogórkach
Klasycznie niestandardowa zupa ogórkowa
Praktyczny przepis na przygotowanie wyrazistej zupy ogórkowej z kiszonych ogórków, ziemniaków oraz świeżego koperku.
Ilość składników w przepisie przewidziano na 4 porcje a czas potrzebny na przygotowanie danie to około jedna godzina.
Do przygotowania dania potrzebne będą następujące składniki:
- ogórki kiszone 0,5kg;
- jedna duża cebula;
- ziemniaki 0,5kg;
- jeden seler;
- jedna pietruszka;
- śmietana 18%;
- jeden pęczek koperku;
- 50g masła;
- cukier;
- sól;
- pieprz;
- półtora litra wody;
- kostka warzywna;
- oliwa z oliwek.
Potrzebny sprzęt kuchenny:
- tarka do ogórków;
- patelnia;
- garnek na zupę.
Krok 1: Warzywny mix
Rozpocząć należy od umycia marchewki, selera, cebuli oraz ziemniaków. W ten sposób oczyszczone warzywa należy odpowiednio obrać, jednocześnie rozgrzewając patelnie z olejem i/lub masłem. Cebule oraz ziemniaki pokroić w grubszą kostkę a następnie rozpocząć ich przesmażanie. Marchew. pietruszkę oraz selera pokroić w drobną kostkę i dodać do warzyw na patelni. Tak przygotowana mieszankę przesmażyć przez 15min aby wydobyć głębie aromatu z warzyw. Następnie całość przełożyć do garnka, zalać wodą oraz dodać pokruszoną kostkę warzywną. Całość gotować aż warzywa będą miękkie.
Krok 2.Zielona robota
Ogórki kiszone zetrzeć na tarce do ogórków, w zależności od preferencji mogą być większe lub mniejsze oczka, im kawałki ogórków będą większe tym będą bardziej wyczuwalne w zupie. State ogórki przesmażyć na mocno rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek około 10min, następnie dodać do gotujących się warzyw wraz z uzyskanym z ogórków sokiem. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukru. Bardzo ważne jest aby po dodaniu ogórków zupę gotować na minimalnym ogniu.
Krok 3 Przygotuj zaprawę
Do małego naczynia przelać pięć głębokich łyżek wywaru z zupy oraz około 5 łyżek śmietany. Można zastosować śmietanę kwaśną 18% lecz dla osób chcących przygotować wersję mniej kaloryczna można zastosować śmietanę zawierającą 12% tłuszczu. Całość energicznie wymieszać aż do uzyskania jednorodnej konsystencji – tak aby nie było widać grudek śmietany. Zawartość przelać do garnka z zupą i staranie wymieszać.
Krok 4 Czas na koperek
Pęczek świeżego koperku staranie umyć oraz otrząsnąć do sucha. Większą część koperku drobno posiekać. Posiekany koperek wrzucić do zupy w garnku a następnie całość wymieszać. Zupę rozlać na przyszykowane talerze. Danie na talerzach ozdobić pozostałymi gałązkami koperku oraz łyżeczką śmietany.