Prawdziwa ogórkowa na kiszonych ogórkach

Klasycznie niestandardowa zupa ogórkowa

Praktyczny przepis na przygotowanie wyrazistej zupy ogórkowej z kiszonych ogórków, ziemniaków oraz świeżego koperku.
Ilość składników w przepisie przewidziano na 4 porcje a czas potrzebny na przygotowanie danie to około jedna godzina.

Do przygotowania dania potrzebne będą następujące składniki:

  • ogórki kiszone 0,5kg;
  • jedna duża cebula;
  • ziemniaki 0,5kg;
  • jeden seler;
  • jedna pietruszka;
  • śmietana 18%;
  • jeden pęczek koperku;
  • 50g masła;
  • cukier;
  • sól;
  • pieprz;
  • półtora litra wody;
  • kostka warzywna;
  • oliwa z oliwek.

Potrzebny sprzęt kuchenny:

  • tarka do ogórków;
  • patelnia;
  • garnek na zupę.

Krok 1: Warzywny mix

Rozpocząć należy od umycia marchewki, selera, cebuli oraz ziemniaków. W ten sposób oczyszczone warzywa należy odpowiednio obrać, jednocześnie rozgrzewając patelnie z olejem i/lub masłem. Cebule oraz ziemniaki pokroić w grubszą kostkę a następnie rozpocząć ich przesmażanie. Marchew. pietruszkę oraz selera pokroić w drobną kostkę i dodać do warzyw na patelni. Tak przygotowana mieszankę przesmażyć przez 15min aby wydobyć głębie aromatu z warzyw. Następnie całość przełożyć do garnka, zalać wodą oraz dodać pokruszoną kostkę warzywną. Całość gotować aż warzywa będą miękkie.

Krok 2.Zielona robota

Ogórki kiszone zetrzeć na tarce do ogórków, w zależności od preferencji mogą być większe lub mniejsze oczka, im kawałki ogórków będą większe tym będą bardziej wyczuwalne w zupie. State ogórki przesmażyć na mocno rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek około 10min, następnie dodać do gotujących się warzyw wraz z uzyskanym z ogórków sokiem. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukru. Bardzo ważne jest aby po dodaniu ogórków zupę gotować na minimalnym ogniu.

Krok 3 Przygotuj zaprawę

Do małego naczynia przelać pięć głębokich łyżek wywaru z zupy oraz około 5 łyżek śmietany. Można zastosować śmietanę kwaśną 18% lecz dla osób chcących przygotować wersję mniej kaloryczna można zastosować śmietanę zawierającą 12% tłuszczu. Całość energicznie wymieszać aż do uzyskania jednorodnej konsystencji – tak aby nie było widać grudek śmietany. Zawartość przelać do garnka z zupą i staranie wymieszać.

Krok 4 Czas na koperek

Pęczek świeżego koperku staranie umyć oraz otrząsnąć do sucha. Większą część koperku drobno posiekać. Posiekany koperek wrzucić do zupy w garnku a następnie całość wymieszać. Zupę rozlać na przyszykowane talerze. Danie na talerzach ozdobić pozostałymi gałązkami koperku oraz łyżeczką śmietany.