Możliwe skutki uboczne diety Dukana.

Dieta Dukana jest jedną z najpopularniejszych diet na świecie. Swój fenomen zawdzięcza szybkim efektom, o które przecież wszystkim odchudzającym się chodzi. Została ona stworzona przez francuskiego lekarza i dietetyka Pierre’a Dukana. Założenia całego jadłospisu opierają się spożywaniu dużej ilości białka przy jednoczesnym wykluczeniu węglowodanów i tłuszczów. Cztery fazy, na które jest podzielony cały proces odchudzania mają ściśle określone zasady. W środowisku medycznym dieta ta jest uważana za bardzo restrykcyjną.

Czy mimo szybkich efektów jej stosowania jest ona w 100% zdrowa dla naszego organizmu? Otóż nie do końca. Oparcie codziennego menu na jednej grupie składników odżywczych na dłuższą metę może być katastrofalne w skutkach. Poniżej przedstawionych jest kilka efektów ubocznych przebywania na tejże diecie, które zamiast poprawy naszego zdrowia skutecznie mogą je pogorszyć.

Dieta może źle wpływać na nasz mózg

Mózg do prawidłowego działania potrzebuje glukozy (zawartej m.in. w warzywach), która w jadłospisie jest w pierwszej fazie diety wykluczona całkowicie. W sytuacji, kiedy odcinamy paliwo dla naszego mózgu możemy czuć się ospali, rozkojarzeni oraz rozdrażnieni. Mogą również pojawić się kłopoty z pamięcią i koncentracją.

Nasza wątroba jest mocno obciążona

Wszelkie procesy pozyskiwania energii dla naszego organizmu odbywają się w wątrobie. Ten organ znacznie łatwiej radzi sobie z poborem energii z węglowodanów niż z białka, na którym oparta jest dieta. Kiedy nie jest w stanie wyprodukować paliwa z białek wówczas wysyła sygnał do naszego mózgu, aby ten energię do funkcjonowania pobierał ze zgromadzonego tłuszczu czego efektem jest szybki spadek wagi. Wątroba tymczasem pracuje na pełnych obrotach co powoduje jej przeciążenie a w skrajnych przypadkach może prowadzić do zapalenia wątroby.

Nerki pracują na najwyższych obrotach

Znaczenie nerek dla funkcjonowania naszego organizmu przez wielu dietetyków jest często zminimalizowane. Jest to duży błąd, gdyż właśnie przy pomocy nerek pozbywamy się z ciała wszelkich toksyn. W czasie stosowania diety Dukana w nerkach gromadzi się dużo aminokwasów i szkodliwych związków (zawartych w białkach), których nasze nerki nie są w stanie się pozbyć. Utrzymywanie się takiego stanu może prowadzić do kamicy nerkowej, zapalenia układu moczowego a nawet ich niewydolności.

Podwyższony cholesterol

Spożywane białko (głównie zwierzęce) na tejże diecie w dużych ilościach może powodować odkładanie się „złego” cholesterolu, co w efekcie może prowadzić do miażdżycy.

Efekt jo-jo

Osoby, które najczęściej dotyka ta przypadłość nie były na tyle konsekwentne, aby doprowadzić cały proces odchudzania do końca, m.in. wprowadzając na końcu zdrowe nawyki żywienia. Gwałtowne przerwanie diety wiąże się z tym, że organizm jest „spragniony” zabranych mu składników odżywczych, więc domaga się tym samym ich przyjmowania (często w sposób niekontrolowany) co prowadzi do wspomnianego już efektu jo-jo.

Przy wyborze odpowiedniej dla siebie diety należy pamiętać, że efektem nie powinna być wyłącznie wymarzona sylwetka, ale również zdrowy organizm.