Naleśniki z serem i truskawkami
Pyszny słodki obiad
Naleśniki są jednym z ulubionych dań obiadowych, zwłaszcza wśród dzieci. Podawać je można w różnej formie, zarówno w wersji słodkiej, jak i na słono. Pyszny, lekki obiad lub może deser kusi bogactwem dodatków, takich jak owoce, czekolada, bita śmietana czy konfitury. Klasyczna wersja naleśników z serem i truskawkami od lat cieszy się wielką popularnością i jest chętnie jedzona w domach, jak również zamawiana w restauracjach, zwłaszcza przez najmłodszych. Ten przepis jest idealny na okres letni, gdyż wykorzystujemy w nim sezonowe, świeże owoce – truskawki. W okresie zimowym można je zastąpić owocami mrożonymi, które przed podaniem należy oczywiście rozmrozić i pozbyć się nadmiaru soku, który rozmoczyłby naleśniki. Zamiast truskawek użyć możemy także innych owoców sezonowych – malin, jeżyn, porzeczek lub wiśni. Każda z wersji będzie podobnie pyszna i zasmakuje zarówno nam jak i naszym gościom.
Przepis na naleśniki z serem i truskawkami
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
- 200 ml mleka
- 150 ml wody
- 200 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Do miski wbijamy całe jajko, dodajemy do niego cukier, szczyptę soli, dwie łyżki mąki, część wody i mleka. Mieszamy mikserem. Następnie powoli dodajemy resztę mąki oraz mleka i wody, a także roztopione masło. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy o konsystencji śmietany. Tak przygotowane ciasto na naleśniki odstawiamy przykryte ściereczką na około pół godziny, po tym czasie przystępujemy do smażenia. Na mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy chochlą kolejne porcje ciasta. Smażymy z obu stron do zrumienienia.
Do przyrządzenia nadzienia potrzebujemy:
- 500 g truskawek
- 300 g białego sera
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- pół cytryny (do starcia skórki)
ewentualnie: sos czekoladowy lub inne dodatki, które lubimy
W misce mieszamy razem ser z gęstą śmietaną oraz cukrem pudrem i cukrem wanilinowym a także startą skórką z połowy cytryny. Truskawki należy dokładnie umyć, obciąć szypułki i przekroić w zależności od ich wielkości na połówki lub mniejsze części.
Usmażone naleśniki smarujemy masą z białego sera i układamy na niej warstwę truskawek. Zawijamy i lekko obsmażamy na patelni z obu stron, na złoty kolor. Tak przygotowane naleśniki podajemy niezwłocznie do spożycia, posypane lekko cukrem pudrem. Zamiast cukru użyć można na przykład sosu czekoladowego lub innych dodatków, które lubimy i mamy pod ręką.