Przepis na naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Naleśniki to już tak powszechne danie, że niektórym jedzenie ich z samym dżemem, wydaje się po prostu nudnym posiłkiem. Jeśli należysz do tej grupy osób, ten przepis może być powiewem świeżości w twojej diecie. Przekonasz się, że ich połączenie ze szpinakiem i serem feta, może być równie pyszne.

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta – składniki

Potrzebnych produktów jest zaskakująco mało, jak na tak duży posiłek. Smak szpinaku świetnie pasuje do lekko słonego sera feta, a ponadto oba te składniki zapewnią sytość na długi czas.

Ciasto:

  • 250g mąki pszennej lub żytniej,
  • 300ml mleka krowiego lub roślinnego,
  • 1 jajko,
  • olej roślinny, np. rzepakowy/oliwa z oliwek,
  • szczypta soli.

Z podanych proporcji zrobisz około 10 naleśników.

Farsz:

  • 500g szpinaku,
  • 100g sera feta,
  • szczypta pieprzu i oregano.

Żeby wzbogacić smak farszu, możesz też dodać swoje ulubione przyprawy, oprócz wymienionych wyżej.

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta – przygotowanie:

Najpierw zabierz się za ciasto naleśnikowe.

Do miski wsyp mąkę, do niej wlej mleko i wbij jajko. Wszystkie te składniki wymieszaj razem. Najwygodniej będzie do tego użyć miksera lub trzepaczki, by nie zostały żadne grudki. W trakcie mieszania dodaj też sól.

Jeśli po wymieszaniu ciasto będzie za gęste, możesz dodać odrobinę mleka lub wody. Natomiast gdy wyjdzie zbyt lejące, dodaj łyżkę mąki.

Rozgrzej patelnię z olejem lub oliwą z oliwek. Wlej ciasto, smaż naleśniki z obu stron, do zarumienienia się ciasta. Staraj się, by nie wyszły zbyt grube.

Następnie zajmij się nadzieniem. Opłucz szpinak pod bieżącą, ciepłą wodą. Na rozgrzaną patelnię z olejem lub oliwą wrzuć szpinak. Podgrzewaj go pod przykryciem przez kilka minut, a gdy zwiędnie, wyłącz ogień. Przypraw szpinak solą, pieprzem oraz oregano. Do tego dodaj ser feta. Pokrusz go w dłoniach na patelnię i wszystko wymieszaj.
Przygotowany farsz nałóż na naleśniki i zawiń je w rulony. Gotowe.

Takie naleśniki możesz jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli jednak zależy ci, by zjeść ciepły posiłek, możesz je jeszcze raz przysmażyć na patelni, na małym ogniu.

Naleśniki to danie niewymagające ani dużej ilości czasu podczas przygotowania, ani jakichś wymyślnych składników, ani bardzo zaawansowanych umiejętności kucharskich. Dlatego idealnie nadaje się do zrobienia, gdy na gotowanie mamy tylko chwilę pomiędzy jednym zajęciem, a drugim i robimy to w biegu. Albo gdy szukamy pomysłu na imprezową przekąskę lub inną, luźną okazję, a niektóre przepisy przytłaczają skomplikowaną formą i nie chcemy na nie poświęcać ogromu czasu.
Smacznego!