Dieta niełączenia – zasady działania, przykładowy jadłospis na cały tydzień
Skąd się wzięła dieta niełączenia
Gdzieś w Himalajach żyje plemię Hunza, które już wielokrotnie zostało opisane jako ludność cieszącą się najdłuższym życiem oraz zdrowiem. Jedną z osób, starającą się zgłębić tajemnicę ich długowieczności był amerykański lekarz, który zauważył bezpośredni wpływ diety na zdrowie i samopoczucie tamtejszej ludności. Zaobserwował on również, że ich sposób łączenia poszczególnych grup pokarmów jest dosyć specyficzny. Węglowodany i białka nie były spożywane jednocześnie, a mianowicie spożywano je w połączeniu z warzywami. W tamtejszych warunkach odbywało się to w sposób naturalny, jednak zupełnie inaczej niż w kulturach wysoko rozwiniętych. Zauważył on, że powodem powstawania licznych chorób są problemy z trawieniem i wydalaniem. I aby usprawnić te dwa procesy zachodzące w organizmie, podstawę pożywienia powinny stanowić naturalne, jak najmniej przetworzone produkty roślinne. Za równie istotną uznał również zasadę rozdzielenia pokarmów ze względu na zawartą w nich ilość białek i węglowodanów, które powinny być spożywane oddzielnie.
Jak to działa, czyli zasady diety niełączenia
- Rozdzielenie produktów o wysokiej zawartości białek od produktów w wysokiej zawartości węglowodanów. Przy wybieraniu pokarmów trzeba brać pod uwagę ten związek, który przeważa w produkcie.
- Białka i węglowodany najlepiej jadać w połączeniu ze świeżymi warzywami, które powinny stanowić główny element tej diety. W zależności od pory roku ale najlepiej aby były one świeże, również gotowane lub pieczone.
- Najczęściej spożywane powinny być warzywa, sałaty, owoce, strączki, kasze nieoczyszczone oraz ryż pełnoziarnisty.
- Najrzadziej spożywane powinno być produkty białkowe, czyli mięso, a także ryby i przetwory mleczne. Mięso czerwone najlepiej całkowicie wyeliminować z jadłospisu, a drób spożywać nie częściej niż 2 razy w tygodniu i w połączeniu z warzywami( z wyłączeniem ziemniaków) i sałatą.
- Warzywa stanowią danie główne a mięso, makaron i ryby stanowią dodatki.
- Układając dietę trzymanie się proporcji 400 gram warzyw na 100 g mięsa, kaszy lub ryżu ułatwi to właściwe tworzenie posiłku.
- Ilość pożywienia jest sprawą bardzo indywidualna i zależy od płci, wieku, stylu życia a nawet klimatu.
- Potrawy z roślin strączkowych, najkorzystniej spożywać z warzywami, bez dodatków ziemniaków czy pieczywa.
- Zaburzenia trawienne należy minimalizować po przez dodawanie do potraw ziół; kminku, majeranku, tymianku czy rozmarynu.
- Zasada rozdzielania białek od węglowodanów dotyczy całego posiłku a nie tylko danej potrawy.
Dieta niełączenia – Przykładowy jadłospis na 7 dni
Poniedziałek
Śniadanie
Owsianka na wodzie z dodatkiem ulubionych owoców
II śniadanie
Sałatka owocowa
Obiad
Zupa ogórkowa.
Makaron sojowy z warzywami i krewetkami
Podwieczorek
Ciasto bananowe
Kolacja
Pieczone buraki z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym
Wtorek
Śniadanie
Jaglanka na mleku kokosowym z migdałami
II śniadanie
Szpinakowy koktajl z bananem i ananasem
Obiad
Zupa jarzynowa.
Ryż curry z groszkiem i surówką
Podwieczorek
Ciasto marchewkowe
Kolacja
Fasolka szparagowa z krewetkami i płatkami migdałowymi
Środa
Śniadanie
Owsianka na mleku owsianym z suszonymi owocami i borówkami
II śniadanie
Sałatka owocowa
Obiad
Zupa pieczarkowa
Pieczona papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami, surówka z kiszonej kapusty
Podwieczorek
Szarlotka
Kolacja
Sałatka z pieczonymi batatami i burakiem
Czwartek
Śniadanie
Owsianka na mleku migdałowym z dodatkiem malin
II śniadanie
Świeżo wyciśnięty sok z selera naciowego z jabłkiem
Obiad
Zupa kalafiorowa
Warzywa na parze z kapustą kiszoną i ryba pieczona
Podwieczorek
Sałatka owocowa
Kolacja
Pomidory z mozarellą i pierś z indyka grilowana.
Piątek
Owsianka na wodzie z musem jabłkowym i cynamonem
II śniadanie
Sałatka owocowa
Obiad
Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą
Makaron z zielonym pesto i pietruszką
Podwieczorek
Ciasto bananowe.
Kolacja
Kanapki z chleba pełnoziarnistego z humusem, sałatą i pomidorem
Sobota
Śniadanie
Jajecznica z pomidorami, pieczarkami i szczypiorkiem
II śniadanie
Koktajl owocowy z banana, truskawek i mleka kokosowego.
Obiad
Rosół
Pieczone warzywa, surówka z kapusty pekińskiej i pieczone udko z indyka
Podwieczorek
Ciasto fasolowe
Kolacja
Sajgonki pieczone z warzywami i grzbami moon
Niedziela
Śniadanie
Kanapki z ajvarem, sałatą, papryką i pomidorem
II śniadanie
Sałatka owocowa
Obiad
Flaki z boczniaków
Sos pomidorowy z cukinii, papryki, pomidorów i pieczarek z kaszą kuskus
Podwieczorek
Ciastko owsiane
Kolacja
Sałatka grecka z serem feta