Dieta niełączenia – zasady działania, przykładowy jadłospis na cały tydzień

Skąd się wzięła dieta niełączenia

Gdzieś w Himalajach żyje plemię Hunza, które już wielokrotnie zostało opisane jako ludność cieszącą się najdłuższym życiem oraz zdrowiem. Jedną z osób, starającą się zgłębić tajemnicę ich długowieczności był amerykański lekarz, który zauważył bezpośredni wpływ diety na zdrowie i samopoczucie tamtejszej ludności. Zaobserwował on również, że ich sposób łączenia poszczególnych grup pokarmów jest dosyć specyficzny. Węglowodany i białka nie były spożywane jednocześnie, a mianowicie spożywano je w połączeniu z warzywami. W tamtejszych warunkach odbywało się to w sposób naturalny, jednak zupełnie inaczej niż w kulturach wysoko rozwiniętych. Zauważył on, że powodem powstawania licznych chorób są problemy z trawieniem i wydalaniem. I aby usprawnić te dwa procesy zachodzące w organizmie, podstawę pożywienia powinny stanowić naturalne, jak najmniej przetworzone produkty roślinne. Za równie istotną uznał również zasadę rozdzielenia pokarmów ze względu na zawartą w nich ilość białek i węglowodanów, które powinny być spożywane oddzielnie.

Jak to działa, czyli zasady diety niełączenia

  • Rozdzielenie produktów o wysokiej zawartości białek od produktów w wysokiej zawartości węglowodanów. Przy wybieraniu pokarmów trzeba brać pod uwagę ten związek, który przeważa w produkcie.
  • Białka i węglowodany najlepiej jadać w połączeniu ze świeżymi warzywami, które powinny stanowić główny element tej diety. W zależności od pory roku ale najlepiej aby były one świeże, również gotowane lub pieczone.
  • Najczęściej spożywane powinny być warzywa, sałaty, owoce, strączki, kasze nieoczyszczone oraz ryż pełnoziarnisty.
  • Najrzadziej spożywane powinno być produkty białkowe, czyli mięso, a także ryby i przetwory mleczne. Mięso czerwone najlepiej całkowicie wyeliminować z jadłospisu, a drób spożywać nie częściej niż 2 razy w tygodniu i w połączeniu z warzywami( z wyłączeniem ziemniaków) i sałatą.
  • Warzywa stanowią danie główne a mięso, makaron i ryby stanowią dodatki.
  • Układając dietę trzymanie się proporcji 400 gram warzyw na 100 g mięsa, kaszy lub ryżu ułatwi to właściwe tworzenie posiłku.
  • Ilość pożywienia jest sprawą bardzo indywidualna i zależy od płci, wieku, stylu życia a nawet klimatu.
  • Potrawy z roślin strączkowych, najkorzystniej spożywać z warzywami, bez dodatków ziemniaków czy pieczywa.
  • Zaburzenia trawienne należy minimalizować po przez dodawanie do potraw ziół; kminku, majeranku, tymianku czy rozmarynu.
  • Zasada rozdzielania białek od węglowodanów dotyczy całego posiłku a nie tylko danej potrawy.

Dieta niełączenia – Przykładowy jadłospis na 7 dni

Poniedziałek
Śniadanie
Owsianka na wodzie z dodatkiem ulubionych owoców

II śniadanie
Sałatka owocowa

Obiad
Zupa ogórkowa.
Makaron sojowy z warzywami i krewetkami

Podwieczorek
Ciasto bananowe

Kolacja
Pieczone buraki z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym

Wtorek
Śniadanie
Jaglanka na mleku kokosowym z migdałami

II śniadanie
Szpinakowy koktajl z bananem i ananasem

Obiad
Zupa jarzynowa.
Ryż curry z groszkiem i surówką

Podwieczorek
Ciasto marchewkowe

Kolacja
Fasolka szparagowa z krewetkami i płatkami migdałowymi

Środa
Śniadanie
Owsianka na mleku owsianym z suszonymi owocami i borówkami

II śniadanie
Sałatka owocowa

Obiad
Zupa pieczarkowa
Pieczona papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami, surówka z kiszonej kapusty

Podwieczorek
Szarlotka

Kolacja
Sałatka z pieczonymi batatami i burakiem

Czwartek
Śniadanie
Owsianka na mleku migdałowym z dodatkiem malin

II śniadanie
Świeżo wyciśnięty sok z selera naciowego z jabłkiem

Obiad
Zupa kalafiorowa
Warzywa na parze z kapustą kiszoną i ryba pieczona

Podwieczorek
Sałatka owocowa

Kolacja
Pomidory z mozarellą i pierś z indyka grilowana.

Piątek
Owsianka na wodzie z musem jabłkowym i cynamonem

II śniadanie
Sałatka owocowa

Obiad
Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą
Makaron z zielonym pesto i pietruszką

Podwieczorek
Ciasto bananowe.

Kolacja
Kanapki z chleba pełnoziarnistego z humusem, sałatą i pomidorem

Sobota
Śniadanie
Jajecznica z pomidorami, pieczarkami i szczypiorkiem

II śniadanie
Koktajl owocowy z banana, truskawek i mleka kokosowego.

Obiad
Rosół
Pieczone warzywa, surówka z kapusty pekińskiej i pieczone udko z indyka

Podwieczorek
Ciasto fasolowe

Kolacja
Sajgonki pieczone z warzywami i grzbami moon

Niedziela
Śniadanie
Kanapki z ajvarem, sałatą, papryką i pomidorem

II śniadanie
Sałatka owocowa

Obiad
Flaki z boczniaków
Sos pomidorowy z cukinii, papryki, pomidorów i pieczarek z kaszą kuskus

Podwieczorek
Ciastko owsiane

Kolacja
Sałatka grecka z serem feta