Pyszna aromatyczna zupa pomidorowa – przepis

Szybki i prosty przepis jak przygotować niepowtarzalnie aromatyczną zupę pomidorową na bazie świeżych pomidorów, czosnku oraz bazylii.

Przygotowanie zupy zajmie około 30 minut a z podanych składników otrzymasz cztery porcje.
Do przygotowania dania potrzebne będą następujące składniki:
– pomidory 1.3kg;
– jedna duża cebula;
– 4 ząbki czosnku;
– oliwa z oliwek;
– czerwone wytrawne wino;
– kostka warzywna;
– mały koncentrat pomidorowy;
– pęczek bazylii;
– cukier;
– sól;
– pieprz;
– śmietana.

Potrzebny sprzęt kuchenny:
– blender;
– patelnia;
– garnek na zupę.

Krok 1: Praca z pomidorami

Pomidory należy starannie umyć, delikatnie naciąć skórkę na krzyż a następnie włożyć do gorącej wody. Kiedy skórka z pomidorów zacznie schodzić będzie to świadczyć o gotowości pomidorów do obrania. Następnym etapem jest ich odcedzenie oraz przepłukanie chłodną wodą.Po odcedzeniu pomidorów należy je delikatnie obrać ze skórki oraz usunąć szypułki. Tak przygotowane pomidory pokroić w dużą kostkę.

Krok 2.Cebulka i czosnek

Rozgrzać dwie łyżki oliwy na patelni. Obrać całą cebulę a następnie posiekać w drobną kostkę. Aby cebula nie szczypała podczas obierania warto ją zamoczyć w wodzie. Tak przygotowana cebulową kostkę wrzucić na rozgrzaną patelnię i delikatnie podgrzewać okresowo mieszając przez około 10 minut aż cebulka się zaszkli. Obrać ząbki czosnku a następnie pokroić je w cienkie plasterki. Plasterki czosnku krótko podgrzać na patelce aby nabrały głębokiego aromatu.

Krok 3 Właściwa konsystencja

W trzecim kroku przygotowana zostanie baza zupy. Do garnka wrzucić pokrojone uprzednio pomidory, podsmażoną cebulkę oraz większą część czosnku. Do zupy warto dodać do smaku około 100 mililitrów czerwonego wytrawnego wina. kostkę warzywną pokruszyć a następnie wsypać do garnka, dodać mały koncentrat pomidorowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz ewentualnie cukru. Całą zawartość garnka gotować przez nie więcej niż 15 minut co jakiś mieszając składniki dla uzyskania jak najbardziej jednorodnej konsystencji.

Krok 4 Bazylia jako brakujący element dzieła

Pęczek bazylii staranie umyć oraz otrząsnąć do sucha. Oberwać większą cześć listków. Oberwane listki wrzucić do zupy a następnie miksować przez około 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Zupę rozlać do przygotowanych bulionówek. Pozostałe listki bazylii pokroić w cienkie paski. Przygotowane danie przyozdobić paskami bazylii oraz pozostałymi kawałkami czosnku. Do zupy warto podać także w osobnym pojemniku śmietanę.