Wyjątkowy przepis na risotto
Risotto zawsze kojarzyło mi się z niebywale kremowym daniem, ale wszystko ma swoją cenę prawda? Mnie wydawało się to trudne danie, którego przygotowanie zajmuje strasznie dużo czasu. To wielki błąd. Risotto jest prostym w przygotowaniu daniem. Warto wiec znać chociaż jeden przepis na to danie. Internet aż ocieka przeróżnymi przepisami na risotto, ale nasz przepis jest wyjątkowy.
Nie ma co przedłużać, po prostu ugotujmy go.
Może najpierw składniki, które będą nam potrzebne.
Składniki potrzebne do przygotowania wyjątkowego risotto:
- 5 kawałków suszonych pomidorów w zalewie
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 g ryżu do risotto
- 3 łyżki masła
- 80 ml białego wina
- ok. 1 litr bulionu jarzynowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 większy pomidor
- 50 g pomidorków koktajlowych
- 5 łyżek tartego Parmezanu
- 50 g gorgonzoli
- 1/2 szklanki listków świeżej bazylii
No to teraz pora na sposób przygotowania.
Sposób przygotowania:
Nasze przygotowania risotto zaczynamy od pokrojenia suszonych pomidorów na mniejsze kawałki. Potem do szerokiego garnka wlewamy dwie łyżki oleju z suszonych pomidorów i pokrojoną w niewielką kosteczkę cebulę. Do tego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko smażymy chwilę, aż nasza cebulka się zeszkli.
Należy pamiętać o tym by mieszać całość od czasu do czasu.
Gdy nasza cebulka jest już zeszklona dodajemy ryż, łyżkę masła oraz suszone pomidorki. Wszystko należy dokładnie wymieszać i smażyć około minuty na średnim ogniu.
Potem dodajemy wino i gotujemy do czasu, aż całe wyparuje. Następnie do garnka dodajemy pół szklanki bulionu i gotujemy risotto na małym ogniu. To bardzo ważne! Gdy cały płyn jest wchłonięty przez ryż dodajemy oregano. Mieszamy wszystko dokładnie.
Następnie wlewamy kolejne porcje bulionu w odstępach czasowych, aż poprzednia ilość się wchłonie. Postępując w ten sposób gotujemy całość około 20 minut, aż ryż będzie prawie ugotowany.
Dodajemy wtedy obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora i co chwilę mieszając gotujemy, aż pomidor zmięknie. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i ściągamy z ognia.
Do całości dodajemy parmezan oraz resztę masła, pokrojoną na kawałki gorgonzolę i posiekaną bazylię.
Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wymieszać dokładnie i odstawić pod przykryciem na 2 minuty.
Po tym czasie nasze niesamowicie pyszne i kremowe danie jest już gotowe i można je podawać.
Jak widać przygotowanie risotto nie jest trudne. Może wymagać chwilę czasu, ale w ostatecznym podsumowaniu nie trzeba poświęcić na to danie ogromnej ilości czasu. Warto więc spróbować, zwłaszcza, że smak po prostu wprawia podniebienie w ekstazę.
Smacznego