Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami

Połączenie ciasta drożdżowego ze śliwkami daje naprawdę smaczny efekt. Mimo że przygotowanie trwa ok. godziny, to warto poświęcić ten czas i zaskoczyć gości lub umilić sobie dzień. Kwaśny posmak śliwek oraz słodycz ciasta drożdżowego idealnie się ze sobą komponują. Z tej obserwacji powstał poniższy przepis.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami – składniki

Najpierw należy zrobić rozczyn, którego później użyjemy do ciasta.

  • 200ml mleka,
  • 25 gramów świeżych drożdży,
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej

W późniejszym etapie rozczyn, opisany powyżej, dodamy do ciasta, zrobionego z:

  • 500 gramów mąki pszennej,
  • 150 gramów cukru,
  • 1 jajko,
  • 3 żółtka jajek,
  • 50 gramów kostki masła,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/aromatu waniliowego,
  • szczypta soli.

Na górę ciasta rozłożymy owoce, które przykryjemy kruszonką. Potrzebne składniki to:

  • 600 gramów śliwek węgierek,
  • 150 gramów mąki pszennej,
  • 100 gramów cukru,
  • 100 gramów masła.

Dodatkowo będzie nam potrzebna forma do pieczenia. Najlepiej wybrać tortownicę o średnicy 26 cm. Przyda się też folia lub czysta ścierka.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami – przygotowanie:

Pierwszym etapem jest przyrządzenie rozczynu. Warto zrobić go trochę wcześniej, ponieważ i tak będzie trzeba go odstawić na ok. 20 minut.
Do miski wkładamy drożdże, sypiemy cukier i mąkę, a następnie zalewamy to ciepłym mlekiem. Składniki należy ze sobą wymieszać, a gdy się połączą – przykryć folią lub ściereczką. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Po upłynięciu tego czasu mieszanka powinna lekko urosnąć i być spieniona.

W kolejnym etapie zajmiemy się ciastem. Do osobnej, większej miski przesiewamy mąkę i dodajemy szczyptę soli. Wbijamy jedno całe jajko oraz trzy żółtka. Wsypujemy cukier.
Roztapiamy 50 gramów masła, a gdy się ostudzi, również umieszczamy w misce. Do tego wlewamy wcześniej przygotowany rozczyn i wszystko delikatnie mieszamy. Na początku można użyć do tego zwykłej łyżki, a potem miksera lub wyrobić ciasto ręcznie. Mieszamy aż ciasto stanie się jednolitą masą.

Ciasto po wymieszaniu odstawiamy na godzinę, również przykryte folią albo ściereczką.Po tym czasie ciasto powinno być większe. Z miski przekładamy je od razu do formy, wysmarowanej wcześniej masłem lub olejem albo wyłożonej papierem, by uniknąć przywarcia ciasta.

Śliwki myjemy pod ciepłą, bieżącą wodą. Koniecznie trzeba usunąć pestki.Owoce podzielone na pół lub na ćwiartki rozkładamy na cieście.

Przygotowanie kruszonki to najkrótsza część. Do mąki dodajemy cukier i łączymy z masłem. Ręcznie rozcieramy składniki, następnie posypujemy nimi śliwki.

Do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni Celsjusza wstawiamy formę z ciastem na ok. godzinę. Gdy kruszonka będzie zarumieniona, można sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone.
Smacznego!