Sałatka grecka – szybki przepis

Letni grecki poranek

Sałatka grecka zwana przez greków także sałatką wiejską (choriatiki salata) jest jednym z najprostszych a zarazem najsmaczniejszych dań kuchni greckiej. Warto ją przygotowywać głownie latem kiedy dostępne są wyłącznie świeżę owoce i warzywa, ponieważ warzywa pochodzące z zimowych upraw hydroponicznych mogą nie mieć takiego smaku i aromatu jak te pochodzące z otwartych upraw latem. Sałatka grecka jest bardzo odświeżająca a za razem lekka. W oryginalnej sałatce greckiej nie znajdziemy ani grama sałaty tylko świeże i chrupiące warzywa,oliwę z oliwę z oliwek oraz solankowy ser. Często można spotkać w restauracjach sytuacje kiedy to sałata grecka zalewana jest ogromną ilością oliwy lub nawet oleju który to działa nie korzystnie na smak i aromat potrawy. Sezonowość przygotowania sałatki greckiej w polskim klimacie to podstawa, smak świeżych warzyw prosto z pola to coś za czym można tęsknić cała zimę. Niby nic specjalnego ale właśnie takie dania sprawiają ze człowiek zakochuje się w jedzeniu.

Szybki przepis na przygotowanie soczystej i chrupiącej sałatki greckiej dla całej rodziny.

Ilość składników w przepisie przewidziano dla czterech osób a czas potrzebny na przygotowanie sałatki to około trzydziestu minut.

Do przygotowania dania potrzebne będą następujące składniki:

  • 5 dojrzałych pomidorów;
  • dwie czerwone cebulki;
  • duży ogórek lub dwa mniejsze;
  • dwie papryki – oryginalnie występuje zielona ale można zastosować także czerwoną;
  • oliwki – oryginalnie czarne;
  • suszone oregano;
  • oliwa z oliwek;
  • ocet winny;
  • ser feta;
  • sól;
  • pieprz;
  • suszone pomidory.

Potrzebny sprzęt kuchenny:

  • deska do krojenia;
  • naczynie do mieszania sałatki.

Krok 1: Przygotowania

Wszystkie warzywa staranie umyć,opłukać i dobrze wysuszyć. Pomidory pokroić na cztery części na krzyż – w ćwiartki. Nie obranego ogórka pokroić w grubsze plasterki, natomiast paprykę w drobniejszą kostkę. Cebulkę obrać obrać i posiekać. Oliwki i suszone pomidory wyłowić z zalewy i odstawić aby obciekły.

Krok 2.Mieszanie i ser

Ser feta wyjąć z opakowania a następnie pokroić w dużą kostkę. Wszystkie wcześniej wymienione warzywa oraz ser przełożyć do wspólnego naczynia i rozpocząć. Mieszać delikatnie tak aby warzywa się nie pogniotły. Podczas mieszania całość skropić około dwiema łyżkami oliwy z oliwek oraz jedną łyżką octu winnego.Do smaku doprawić szczypta soli i pieprzu.

Krok 3 Podanie

Tak wymieszaną sałatkę można schować na około 30min do lodówki aby w gorące dni uzyskać lepszy efekt orzeźwienia. Nie należy jednak przesadzać o czasem chłodzenia ponieważ potrawa najlepiej smakuje kiedy jest świeża. Sałatkę rozłożoną na talerzach posypać suszonym oregano i podać.