Przepis na jajka w sosie tatarskim
W kuchni polskiej jajka znajdują szczególne zastosowanie – są składnikiem wielu tradycyjnych jak i nowoczesnych dań, nie wyobrażamy sobie bez nich Wielkanocy czy innych rodzinnych przyjęć na których podajemy rozmaite sałatki czy jajka faszerowane. Jajko jest źródłem wielu witamin, minerałów czy substancji odżywczych i podstawowym elementem wielu pysznych potraw. W jajkach znajdziemy łatwo przyswajalne dla organizmu białko, witaminy A, E, D, K oraz z grupy B. Wśród substancji odżywczych należy wymienić takie jak fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen. Żółtka jaj są źródłem beta-karotenu i luteiny chroniącej narząd wzroku i poprawiającej widzenie. W jajkach znajdziemy bardzo niewiele nasyconych kwasów tłuszczowych, są one natomiast skarbnicą kwasów nienasyconych (omega-3 i omega-6).
Oprócz licznych wartości odżywczych warto również wspomnieć o pysznym smaku jajek oraz ich bogatym zastosowaniu dlatego warto korzystać z nich jak najczęściej.
Zjadamy je chętnie na śniadanie, kolację, w formie przystawki czy samodzielnego dania. W ostatnich latach szczególnym uznaniem cieszą się jajka ekologiczne, na przykład od kur zielononóżek. Idealną przystawką lub samodzielnym daniem mogą być jajka w sosie tatarskim – potrawa pyszna, pożywna, prosta do przygotowania. To danie dzięki któremu odmienimy nasze śniadanie oraz uatrakcyjnimy każdą imprezę. Jajka w sosie tatarskim polubią wszyscy nasi goście lub domownicy. Są uwielbiane właśnie z uwagi na znakomite połączenie ponieważ sos tatarski – nieco pikantny a nawet troszkę kwaśny, idealnie koresponduje ze smakiem jajek na twardo.
Składniki
Do przyrządzenia sosu tatarskiego będziemy potrzebować:
- dwóch średnich ogórków konserwowych,
- mały słoik grzybków marynowanych,
- po 4 łyżki majonezu i jogurtu naturalnego,
- kilka liści zielonej sałaty oraz sól i pieprz do smaku.
Podane proporcje wystarczą na 6 jajek. Jeżeli przygotowujemy więcej, musimy je odpowiednio zwiększyć. Do dekoracji gotowej potrawy możemy wykorzystać rzodkiewki i koperek.
Przygotowanie
Na początek gotujemy jajka na twardo, studzimy, starannie obieramy i przekrawamy wzdłuż na połówki.
Przygotowujemy sos tatarski: siekamy drobno ogórki i grzybki marynowane, łączymy je z majonezem i jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie wykładamy na duży talerz liście sałaty i jajka (wypukłym do góry). Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem tatarskim. Nasze danie możemy, wedle uznania, udekorować koperkiem i/lub rzodkiewkami.
Tak przygotowana potrawa sprawdzi się idealnie podczas przyjęć lub jako element domowego śniadania czy kolacji. Smacznego!