Dieta wrzodowa

Jeśli dopadnie cię choroba, musisz wiedzieć co, wolno ci jeść. Odpowiednio dobrana dieta oszczędza narząd, uzupełnia niedobory wynikające ze schorzenia oraz wspiera regenerację całego organizmu. Z kolei żywienie źle dopasowane może pogarszać stan chorego. Zdarza się, że w wielu chorobach pożywienie może wspierać powrót do zdrowia a nawet stanowić podstawowy czynnik terapeutyczny. Diety lecznicze powinny być lekkostrawne i choć różnią się miedzy sobą w zależności od danej jednostki chorobowej, wszystkie muszą spełniać zasady prawidłowego żywienia.
Dieta w chorobie wrzodowej odgrywa szczególna rolę. Powinna uwzględniać poprawę zdrowia chorego ale przede wszystkim być pełnowartościowa, z odpowiednią ilością białka, węglowodanów, tłuszczów witamin i soli mineralnych zgodnie z zaleceniami jakie są przyjęte dla ludzi zdrowych.

Dieta wrzodowa – zalecenia żywieniowe

  • Z diety należy wykluczyć pokarmy nasilające dolegliwości, powodujące ból brzucha, zaparcia, wzdęcia, zgagę czy odbijanie.
  • Wykluczeniu z diety podlegają pokarmy ciężkostrawne, długo zalegające w żołądku i wzdymające, szczególnie istotne jest nie spożywanie takich potraw w okresie zaostrzenia choroby.
  • Owoce i warzywa zalecane pod postacią gotowanych przecierów i rozcieńczonych soków. Dopuszczalne jest spożywanie surowych i rozdrobnionych w czasie remisji choroby.
  • Posiłki spożywa się w niewielkich ilościach 3 – 4 razy w ciągu dnia.
  • W celu uniknięcia bóli nocnych, kolacja powinna być spożywana przed snem.
  • Liczba posiłków nie powinna być większa niż 5, częstsze spożywanie wzmaga wydzielanie żołądka może powodować pogorszenie choroby.
  • Potrawy nie powinny być ani zbyt gorące ani zbyt zimne,
  • Ograniczenie błonnika pokarmowego.
  • Istotne jest aby spożywać posiłki bez pospiechu i bez nerwów, w miłej atmosferze i o stałych porach.
  • Wskazane jest zaprzestanie palenia papierosów.
  • Gotować należy w wodzie lub na parze, piec w folii, nie smażyć.

W chorobie wrzodowej stosowana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Zalicza się do nich mocne rosoły, buliony, wywary warzywne, grzybowe, kwaśne napoje, napoje alkoholowe, woda gazowana, mocna herbata, galarety, produkty marynowane, wędzone, potrawy smażone, pikantne, ostre. Bardzo istotne dla poprawy zdrowia jest ograniczenie spożywania błonnika pokarmowego. Którego niewielkie ilości powinny pochodzić z młodych warzyw, dojrzałych owoców i pieczywa typu graham. Ilość błonnika można zmniejszać za pomocą obierania ze skórki, usuwania pestek, gotowania, przecierania, spożywania białego pieczywa, drobnych kasz z mąki oczyszczonej.

Produkty zalecane w diecie wrzodowej

Chleb pszenny, bułki, biszkopty, ryż, kasza manna, jęczmienna, makaron nitki, chude mleko, chudy twaróg, jaja na miękko, chude mięso: indyk, cielęcina, młoda wołowina, królik, chude wędliny, chude ryby, zupy na lekkich wywarach warzywnych, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, masło, gotowane i pieczone ziemniaki, pomidory bez skórki – gotowane, rozdrabniane i przetarte, owoce dojrzałe i soczyste lub gotowane, kawa zbożowa i herbata z mlekiem, herbaty owocowe, woda niegazowana, kisiele budynie, galaretki owocowe.

Pamiętajmy o tym aby jedzenie było nie tylko zdrowe ale zawsze smaczne. Estetyka to bardzo ważny aspekt stanowiący o jakości posiłku. Dbajmy o nią a także o forę – smak, zapach i kolory naszych posiłków. Przyjemność ze spożywania posiłku wspomaga osłabiony apetyt a ponadto poprawia nie tylko stan zdrowia ale także ogólne samopoczucie.