Niedzielny deser: ciasto drożdżowe z jagodami

Jeśli potrzebujesz pomysłu na deser do zjedzenia w niedzielne popołudnie, bez szukania w sklepach niespotykanych składników, to dobrze trafiłeś.
Ciasta drożdżowe są faworytem łasuchów. Wiele osób chwali je sobie w połączeniu z owocami. Najlepsze w cieście drożdżowym jest to, że można wybrać dowolne owoce – ulubione czy sezonowe, a i tak mamy pewność udanego wypieku. To daje duże pole do popisu. Jednak w poniższym przepisie użyjemy jagód, które idealnie będą pasować do kruszonki.

Ciasto drożdżowe z jagodami – składniki

Ciasto:

  • 30 gramów świeżych drożdży,
  • 220 ml mleka,
  • 450 gramów mąki pszennej,
  • 100 gramów cukru,
  • 2 jajka,
  • 50 gramów masła,
  • 400 gramów jagód,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (ok. 10 gramów),
  • szczypta soli.

Kruszonka:

  • 150 gramów mąki pszennej,
  • 100 gramów cukru,
  • 100 gramów masła.

Oprócz wyżej wymienionych składników, będziesz potrzebować formy do ciasta. Jej wielkość powinna wynosić 20/30 cm. Przyda się także czysta ściereczka lub folia spożywcza do zakrywania ciasta. Pomocny może się okazać papier do pieczenia, którym pokryjesz formę.

Ciasto drożdżowe z jagodami – przygotowanie

Na początku należy zająć się drożdżami. Rozkrusz je w misce i zalej wcześniej podgrzanym i ostudzonym mlekiem (ma być ciepłe, ale nie gorące). Dodaj do nich łyżeczkę cukru i dokładnie mieszaj, aż stanie się jednolitą masą. Potem przykryj ściereczką albo folią i odstaw w ciepłe miejsce. Zostaw miskę na ok. 20 minut, by drożdże urosły i spieniły się.
W osobnej misce zacznij przygotowywać ciasto. Wymieszaj mąkę pszenną z jajkami oraz masłem i wsyp szczyptę soli. Do tego dodaj spieniony już rozczyn drożdżowy. Kolejny raz zostaw przykrytą miskę w ciepłym miejscu, tym razem na godzinę, by trochę urosło.

Po tym czasie należy wyrobić ciasto, najlepiej ręcznie. Następny krok to przełożenie ciasta już do formy. Nie zapomnij jej wcześniej posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Jagody posłodź łyżką cukru i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Rozłóż je równomiernie na całej górnej warstwie ciasta.
Owoce najlepiej przykryć kruszonką. Jej przyrządzenie polega na rozcieraniu masła i mąki pszennej razem z cukrem. Tą mieszanką posyp górę ciasta.

Po wykonaniu wszystkich poprzednich kroków, możesz formę wstawić do rozgrzanego piekarnika. Ustaw temperaturę na 180 stopni Celscjusza i piecz 45-50 minut w tzw. trybie góra/dół. Gdy kruszonka będzie zarumieniona, sprawdź, czy ciasto jest upieczone. Włóż wykałaczkę albo patyczek od szaszłyków do ciasta. Jeśli jest suchy, to znaczy, że możesz już wyjąć i ostudzić ciasto.
Smacznego!