Zdrowe śniadanie – żeby początek dnia był jeszcze lepszy
Zdrowe śniadanie to takie, które da energię wystarczającą na cały poranek. Zakładając spożycie 3 do 5 porcji jedzenia dziennie, powinno ono dostarczyć nam ok. 30% zapotrzebowania na kalorie. Z kolei, zdrowy czas na zjedzenie pierwszego posiłku przypada pomiędzy godziną 6 a 10 rano. A jak i z czego przygotować śniadanie, które zapewni najlepszy start w aktywny dzień?
Ciepłe śniadanie, to najlepszy wybór na dobre rozpoczęcie dnia
Soki owocowo-warzywne czy koktajle, owszem są zdrowe, ale niestety mało kto wspomina o ich wychładzających właściwościach. Dlatego, choć bogactwa witamin i minerałów odmówić im nie można, to nie są najzdrowszą opcją na pierwsze śniadanie.
Śniadanie na ciepło to najlepsze, co możemy podarować sobie o poranku, zwłaszcza w chłodne dni. Przyjemnie rozgrzeje oraz pobudzi nasz metabolizm, a spośród wielu jego zalet warto wymienić m.in. takie:
– ma działanie rozgrzewające,
– dodaje energii,
– pobudza metabolizm,
– przyspiesza trawienie posiłku,
– jest bardziej sycące,
– dobrze wydobywa smak potraw.
Płatki śniadaniowe – świadome zakupy na poranny posiłek
Płatki śniadaniowe, to dobra i szybka opcja na przygotowanie ciepłego porannego posiłku – ale jedna uwaga – kupując je, należy czytać skład. Płatki owsiane, żytnie czy jaglane naprawdę nie potrzebują dodatku cukru, który często ląduje w sklepowych produktach.
Dla zdrowia oraz utrzymania smukłej sylwetki, najlepszym wyborem na śniadanie są płatki owsiane. Zawierają wiele witamin i minerałów (m.in. witaminy z grupy B oraz cynk, magnez i potas). Ponadto, są bogate w białko i tzw. dobre tłuszcze. Szczególnie istotny dla osób dbających o linię jest błonnik, w który obfitują (daje uczucie sytości i poprawia perystaltykę jelit).
Wybierając płatki owsiane, trzeba wiedzieć, że na sklepowej półce znajdziemy kilka opcji. Zwykłe (grube) płatki, produkowane są przez zmielenie ziaren owsa wraz z łuskami. Dzięki temu, bogate są w składniki odżywcze i mają właściwości antyoksydacyjne. Z kolei, płatki górskie cechuje większe rozdrobnienie, a więc szybciej miękną podczas gotowania. Płatki błyskawiczne są najbardziej przetworzone i oczyszczone, a poddane obróbce w wysokiej temperaturze tracą część witamin. Ponadto, ich indeks glikemiczny jest najwyższy spośród wymienionych – to szczególnie istotne dla diabetyków.
Owsianka i spółka na słodko i słono
Owsianka to jedna z najlepszych opcji śniadaniowych, a pierwsze skojarzenie, to przyrządzenie jej na słodko, z dodatkiem świeżych i suszonych owoców oraz miodu lub masła orzechowego. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować płatki w wytrawnej odsłonie. Do gotowania wystarczy wsypać ulubione przyprawy i zioła (podpowiedź – papryka wędzona super podkręca smak) oraz odrobinę soli lub sosu sojowego. Opcji podania jest wiele – można dodać surową posiekaną marchew i szczypior, a w sezonie – aromatyczne pomidory.
W podobny sposób, na śniadanie przygotujemy każdy rodzaj płatków. Ale na tym nie koniec, mamy jeszcze szeroki asortyment kasz: gryczana, pęczak czy jaglana (uwaga – ta ostatnia wychładza organizm). Jedna zdrowsza od drugiej – pęczak np. jest źródłem witaminy PP, obniżającej cholesterol. Opcje gryczanek, jaglanek itp. są równie smaczne na słodko jak i na słono – nie ma szans na śniadaniową nudę.
Najlepszy śniadaniowy superfood – siemię lniane
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zakazał sprzedaży artykułów opisanych „superfood”, jeśli nie przeprowadzono badań, dowodzących ich prozdrowotnego działania. Jednak słówko nadal pozostaje chwytliwe marketingowo i powszechnie rozumiane jako dodatek wzbogacający posiłek.
Szczególna uwaga należy się świeżo mielonym ziarnom siemienia lnianego. To prawdopodobnie najzdrowszy superfood, zwłaszcza na dobre rozpoczęcie dnia. Mielone siemię lniane poprawi przemianę materii, unormuje poziom cukru i cholesterolu. Ponadto, dzięki dużej zawartości błonnika, poprawia perystaltykę jelit, obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz wspomaga odchudzanie (pęczniejąc w żołądku, daje uczucie sytości).
To jak – co dziś dodasz do swojego śniadania, żeby dzień był jeszcze lepszy?