Pomysły na zdrowe i smaczne przekąski.

Przekąski, szczególnie te zdrowe, mogą zastąpić niektóre posiłki i służą utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Mogą być uzupełnieniem diety. Przygotowane z dobrych składników nie zawierają soli, cukrów oraz tłuszczów obecnych w snackach sklepowych. Poniżej znajduje się kilka pomysłów na to, jak zrobić takie przegryzki.

Zdrowe i smaczne przekąski:

  1. Sos tzatziki z selerem naciowym i marchewkami. Do przygotowania sosu potrzebny będzie duży ogórek przekrojony na pół. Po wyjęciu nasion ścieramy go na tarce. Następnie wlewamy do miski około 300 ml gęstego jogurtu typu greckiego, możemy go też zastąpić jogurtem naturalnym. Dodajemy starkowanego ogórka, 2-3 ząbki rozgniecionego czosnku i łyżeczkę lub dwie soku z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Seler naciowy i marchewkę kroimy w słupki. Maczany warzywa w sosie i delektujemy się zdrową przekąską!
  2. Mini pizza z cukinii. Do tej przegryzki musimy przygotować umytą cukinię. Następnie kroimy ją na plastry o grubości około 1-1,5 cm. Na plastry nakładamy odrobinę pomidorowego sosu oraz kawałki sera. Może być to ser kozi lub mozzarella. Jeśli nie mamy żadnego z tych gatunków, możemy wykorzystać dowolny żółty ser, który znajdziemy w lodówce. Nasze mini pizze wkładamy do piekarnika na 20 min i pieczemy w temperaturze około 400 stopni.
  3. Pomidorki koktajlowe z kulkami mozzarelli. Pomidorki przekrajamy na pół, umieszczamy w misce. Dodajemy odrobinę soli, oliwę z oliwek oraz świeżą bazylię. Całość mieszamy. Na długie wykałaczki nadziewamy naprzemiennie uformowane kulki z mozzarelli i przekrojone pomidorki. Możemy do tego przyszykować tosty z pieczywa razowego posmarowane ząbkiem czosnku.
  4. Zdrowe i smaczne przekąski mogą występować też na słodko. Sprawdzą się podczas przyjęcia lub urodzin organizowanych dla dzieci. Do przygotowania słodkiego co nieco, przygotujmy banany pokrojone na plastry. W garnuszku należy rozpuścić gorzka czekoladę. Przy pomocy łyżki cedzakowej zanurzamy banany w czekoladzie i delikatnie wyjmujemy na talerz. Kiedy czekolada zastygnie, przekąską jest gotowa do zjedzenia.
  5. Mini tortille. Placki tortilli rozkładamy na blacie. Następnie w dużej misce szykujemy nadzienie. Tutaj istnieje duża dowolność, co do składników. Możemy przygotować pastę z suszonych pomidorów, kawałki szynki parmeńskiej oraz ser. Rozprowadzamy masę na plackach i zwijamy je w rulony. Ostatnim etapem jest krojenie rulonów na mniejsze części pod lekkim kątem. Przekąski możemy polać dowolnym sosem, np. tzatziki lub udekorować całość drobno siekanymi ziołami, takimi jak bazylia.
  6. Prażone orzechy nerkowca są nie tylko przepyszne i smakowite, ale też bardzo zdrowe. To przede wszystkim cenne źródło żelaza. Aby przygotować prażone orzechy, należy je wyłożyć na blaszkę, na której znajduje się papier do pieczenia. W piekarniku włączamy termoobieg i krążymy po rze 15 min w temperaturze około 200 stopni Celsjusza. Jest to doskonała alternatywa dla popcornu lub chipsów. Zdrowe i smaczne przekąski kontra sklepowe słodycze zawsze będą lepszym rozwiązaniem.
  7. Surowe papryki z sosem czosnkowym. Idealna propozycja na przekąskę pomiędzy obiadem a kolacją. Papryki kroimy w słupki. Sos czosnkowy przygotowujemy na bazie jogurtu naturalnego zgniecionego czosnku, soli i pieprzu. Taka przegryzka jest błyskawicznie szybka w przyrządzeniu i do tego bardzo efektownie wygląda na talerzu. Doskonała, gdy mamy niespodziewanych gości i musimy coś przyszykować na ,,już”.

Wszystkie powyższe propozycję nie wymagają dużego nakładu pracy oraz nie są kosztowne. Są dobrą opcją na wieczorne spotkanie w gronie przyjaciół, sprawdzą się też podczas oglądania ulubionego serialu lub emocjonującego filmu.