Dieta bezglutenowa. Wszystko, co musisz o niej wiedzieć.
Dieta bezglutenowa, stała się bardzo popularna, zwłaszcza u osób młodych, dla których trendy modowe, są bardzo ważne. Choć wiele osób, nie zdaje sobie sprawy z tego, iż dieta bezglutenowa, powinna być stosowana tylko u osób, u których stwierdzono problemy z tolerancją glutenu, chętnie sięga po przykładowe jadłospisy, których nie brakuje w internecie.
Czy rozwiązanie to, jest pomocne przy odżywianiu się młodych, energicznych, oraz zdrowych osób?
Dieta bezglutenowa. Zalety oraz wady, stosowania diety bezglutenowej.
Aby zrozumieć, na czym polega wyeliminowanie glutenu, należy pierw go poznać. Gluten, jest mieszaniną gluteniny oraz gliadyn, czyli naturalnych białek roślinnych. Występuje W zbożach, takich jak jęczmień, pszenica oraz żyto. Jego wspaniałe właściwości, umożliwiają przygotowanie wielu deserów oraz dań, które wymagają delikatności i elastycznej konsystencji. Choć ma on wielu przeciwników, nie jest szkodliwej dla osób, które nie mają na niego uczulenia.
Popularność na eliminowanie glutenu z jadłospisu sprawiła, że na rynku nie brakuje produktów z oznaczeniem przekreślonego zboża, czyli sygnału, że produkt nie zawiera glutenu. Czy warto je jednak stosować ?
Jeśli nie występuje u Ciebie alergia na gluten, całkowita rezygnacja, może okazać się dla Ciebie bardzo przykra. Większość produktów, która została pozbawiona glutenu, posiada w swoim składzie, o wiele więcej cukrów oraz tłuszczów, które mają nadać produktom pożądanej konsystencji. Sprawia to, że produkt jest ciężki do przyswojenia, a organizm otrzymuje zwiększoną ilość kalorii, co przyczynia się do zwiększenia wagi.
Nie jest to zatem dobre rozwiązanie.
Kolejna wadą, bez uzasadnionego stosowania diety bezglutenowej, jest mniejsza przyswajalność witamin oraz minerałów. Osoby, które będą zatem długo stosować dietę, mogą doprowadzić, do zwiększenia niedoboru cennych właściwości odżywczych.
Czy dieta bezglutenowa jest droga? Jaka jest różnica między dietą bezglutenową a tą, która umożliwia jego spożywanie?
Dieta bezglutenowa, często jest o wiele droższa od tej, która go posiada. Wpływ na wysoki koszt produktów, ma nie tyle co zamiennik zboża, a dużą popularność, na gminnego pozbywania się glutenu z organizmu. Choć ceny są duże, jakość produktów, często jest nieadekwatna do ceny, dlatego jest to świetny sposób, na zarobienie większych pieniędzy.
Jakie produkty są dozwolone oraz niedozwolone, podczas stosowania diety bezglutenowej?
Produktami, które nie zawierają w sobie glutenu to ryż, kukurydza, soja, ziemniaki, gryka, proso, maniok, orzechy, jaja, mięso, owoce, warzywa, oraz rośliny strączkowe. Produktami, które są pozbawione glutenu, są również wszystkie produkty przetworzone, wyprodukowane z powyższych produktów.
Osoby, które chcą stosować dietę bezglutenową powinny unikać owsu, pszenicy, żyta oraz jęczmieniu, oraz wszystkich produktów, które zostały wyprodukowane z powyższych składników.
Stosowanie diety bezglutenowej, powinno odbyć się, po konsultacji z lekarzem oraz dietetykiem. Nie należy podejmować decyzji, o całkowitej eliminacji glutenu z diety, zwłaszcza, gdy nie ma ku temu żadnych wskazań. Postępowanie to, może mieć niekorzystne skutki, które mogą być nie odwrotne. Zanim więc zrezygnujesz z glutenu, koniecznie skontaktuj się że specjalistą, który określi, czy istnieje taka potrzeba. Jeśli tak, to z pewnością ułoży on odpowiednią dietę, pod wiek, wagę, charakter pracy, oraz aktywność fizyczną danej osoby. Tylko taki sposób, jest bezpieczny dla organizmu, i nie powoduje negatywnych skutków.