Cukrzyca to nie wyrok – dieta cukrzycowa

Cukrzyca to choroba przewlekła polegająca na zaburzeniach związanych z wydzielaniem lub działaniem insuliny przez nasz organizm, a dokładniej trzustkę. Wyróżniamy dwa podstawowe typy cukrzycy :
• Cukrzyca typu 1 – insulinozależna
• Cukrzyca typu 2 – insulinoniezależna
Jest jeszcze jeden rodzaj cukrzycy, a mianowicie cukrzyca ciążowa. Ta choroba dotyka coraz większą grupę osób i to na skalę globalną, dlatego jest zaliczana do chorób cywilizacyjnych XXI wieku.

Charakterystyka poszczególnych typów

Cukrzyca typu 1 występuje na skutek zniszczenia komórek trzustki odpowiedzialnych za produkcję insuliny. Najczęściej dotyka młodego pokolenia, czyli dzieci i młodzież. Leczenie tego typu choroby polega na podawaniu insuliny , przestrzeganiu odpowiedniej diety oraz prowadzeniu aktywnego trybu życia.
Cukrzyca typu 2 polega na prawidłowej produkcji insuliny, ale w organizmie nie działa ona prawidłowo, nie spełnia swoich funkcji. Najczęściej z tym typem zmagają się osoby starsze. Bardzo często bo aż u ok 80 % chorych równocześnie występuje otyłość lub nadciśnienie tętnicze. Zazwyczaj leczenie tej choroby polega na stosowaniu leków ( doustnych) w późniejszym stadium często już jest konieczność podawania insuliny. Chorzy muszą do swojego życia włączyć aktywność fizyczną oraz specjalnie dobraną dietę.
Cukrzyca ciążowa dotyka kobiety tylko w okresie ciąży. Badania naukowe wykazały, że kobiety u których wystąpiła cukrzyca ciążowa mają większe prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę w późniejszym wieku niż kobiety, które przebyły ciążę bez cukrzycy. Rozpoznanie i leczenie jest tutaj bardzo ważne, gdyż choroba zagraża nie tylko zdrowiu matki , ale także dziecka. Pacjentki leczone są w wyspecjalizowanych do tego placówkach diabetologicznych. Cały okres ciąży muszą być pod stałą kontrolą zarówno diabetologa jak i ginekologa.

Dieta cukrzycowa

Dieta w leczeniu cukrzycy odgrywa bardzo istotną rolę. Czasem jeżeli mamy same początki choroby to ruch oraz odpowiednie odżywianie się są w stanie uchronić nas przed zażywaniem leków. Jednak dieta dla cukrzyka musi być dobrana indywidualnie oraz przede wszystkim odpowiednio zbilansowana. W menu cukrzyka powinny znaleźć się produkty o niskim indeksie glikemicznym. Czyli jakie ? Takie, po których zjedzeniu nie następuje gwałtowny wzrost glukozy we krwi. Zdecydowanie takie produkty jak słodkie napoje , wyroby z mąki pszennej czy słodycze muszą kategorycznie zniknąć z menu. Produkty o niskim lub średnik indeksie glikemicznym powinny się pojawić w diecie w większych ilościach. Zaliczamy do nich m.in. warzywa i owoce. Jednak pamiętajmy, że najlepiej spożyć je na surowo. W ogóle im mniej przetworzone produkty tym lepiej. Pełnoziarniste pieczywo powinno zastąpić pszenne. Jednak przy dużej ilości spożywanych produktów bogatych w błonnik musimy pamiętać o dobrym nawadnianiu organizmu. W przeciwnym wypadku mogą pojawić się problemu z pracą jelit, a w efekcie zaparcia. Jednak niektóre owoce zawierają znaczną ilość cukrów, które mogą niekorzystnie wpływać na poziom cukru we krwi ( np. banan czy mango). Zdecydowanie lepiej zastąpić je grejpfrutem, kiwi bądź czerwoną porzeczką ( po ich zjedzeniu cukier nie podnosi się gwałtownie , czasem wręcz wykazuje tendencję spadkową).

 

Z cukrzycą można prowadzić normalny tryb życia. Jednak musimy przestrzegać ściśle dobranej nam diety, prowadzić aktywny tryb życia oraz pilnować zażywania leków czy insuliny jeżeli jest taka konieczność. Kilka razy w ciągu dnia powinno się także samemu dokonywać pomiaru cukru we krwi.