Makaron penne ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Kilka słów o daniach makaronowych

Dania makaronowe zyskały swoją popularność nie tylko we Włoszech, ale również w Polsce. Jestem pewna, że na pytanie dotyczące ulubionej potrawy wybralibyście właśnie makaron penne ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami. Dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta. To danie urzeka nie tylko szybkim i łatwym przygotowaniem, wyjątkowym smakiem, ale przede wszystkim lekkością i zdrowymi, pełnowartościowymi produktami.

Makaron penne ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami –  przygotowanie

Idealne dla każdego, dla dzieci, a nawet wegetarianów. Można również przygotować wersję bezglutenową. To wspaniała potrawa, pasująca na obiad rodzinny, spotkanie koleżeńskie, romantyczną kolację czy przekąskę do pracy, którą spakujemy do lunchboxa. Ogromną zaletą dania jest to, że świetnie smakuje również na zimno. Podstawy przepis na makaron penne ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Do przygotowania posiłku potrzebujemy zaledwie kilku składników. Podstawą oczywiście jest makaron penne, należący do jednego z najpopularniejszych makaronów. Suszone pomidory w oleju, charakteryzujące się nie tylko bogatym smakiem, ale również dużymi wartościami odżywczymi. Swój piękny kolor zawdzięczają likopenowi – silnemu przeciwutleniaczowi o działaniu przeciwstarzeniowym i antynowotworowym, neutralizującemu wolne rodniki. Co więcej, pomidory zawierają witaminę E, która poprawia stan naszej skóry, a także wzrok. Myśląc o składnikach, nie możemy zapomnieć o serze feta, który oferuje nam bogatą dawkę pełnowartościowego białka, wapń, witaminę A, witaminę K czy sód. Szpinak, posiadający wiele prozdrowotnych i leczniczych właściwości doda nie tylko wiele cennych składników odżywczych, ale też wzbogaci smak potrawy. Potrzebna będzie nam również śmietana i czosnek – idealny antyoksydant. Jeśli posiadamy wszystkie niezbędne produkty, możemy przejść do przygotowania. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, następnie odcedzamy. Na patelnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, następnie suszone pomidory, makaron. Smażymy około dwie minuty, mieszając. Na koniec dodajemy opłukany, osuszony i pokrojony szpinak. Całość wykładamy na talerz i posypujemy pokrojonym serem feta.

Dobrze podany makaron należy nie tylko do najsmaczniejszych dań, ale również najzdrowszych. Pomaga utrzymać poziom cukru we krwi, z tego powodu jest świetną potrawą również dla sportowców. Pozwala dodać energii na wiele godzin. Warto też wiedzieć, że makaron jest dobry źródłem magnezu, dlatego potrawa łagodzi stres, poprawia nastrój, a także sprzyja prawidłowej pracy mózgu i serca.