Przepyszne i sprawdzone przepisy, na smaczne szparagi z piekarnika.

Grillowane potrawy, są świetną alternatywą dla obiadu. Można je przygotować w parę minut, w dodatku nadają się na każdą okazję, również na liczne przyjęcia dla dorosłych, jak i dzieci. Gdy za oknem jednak pogoda nie dopisuje, a w domu nie ma elektrycznego grilla, pojawia się pytanie, jak szybko i smacznie, przygotować wspaniałe potrawy? Otóż, można skorzystać z piekarnika, w którym przygotować można liczne potrawy, przystawki, a nawet desery, które umilą spotkanie z przyjaciółmi. Doskonałym przepisem, na proste, smaczne i niedrogie danie, które można przygotować w parę minut, są szparagi pieczone w piekarniku.
Szparagi są cennymi warzywami, dostępnymi aż w trzech wariantach. Najczęściej, dostać można jednak zielone, które również są bardzo smaczne i pożywne. Prócz oryginalnego smaku, szparagi cenione są za swoją niskokaloryczność, oraz łatwy sposób przygotowania. Jak je przygotować w domu? Czy są idealne przepisy, na smaczne i zdrowe szparagi z piekarnika? Sprawdź, jak przyrządzić wyjątkowe dania ze szparagami.

Idealny i sprawdzony przepis, na smaczne szparagi z piekarnika.

Szparagi pieczone w piekarniku, bardzo łatwo przygotować. Wystarczy porządnie umyć i ewentualnie obrać ulubione szparagi, umieścić je w naczyniu żaroodpornym, posypać solą, oraz ulubionymi ziołami, i piec przez około 10 minut. Po tym czasie, szparagi są już miękkie i smaczne. Doskonale nadają się jako posiłek, lub zdrowa przekąska.

Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu, na zapiekane w piekarniku szparagi, możesz wykorzystać beszamel. Robi się go prosto i szybko. Wystarczy do garnka wlać około 300 ml mleka, dodać odrobinę masła i soli. Doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać około 30 g mąki pszennej. Wszystko dokładnie wymieszać, i gotować jeszcze przez chwile na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Szparagi umyć, oprószyć solą i włożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać przygotowany beszamel, ewentualnie posypać wierzch startym parmezanem i piec, przez około 10 minut. Danie jest smaczne, sycące i proste w wykonaniu. Tak przygotowane szparagi, mogą być daniem głównym, lub dodatkiem, do wielu potraw. Z pewnością zasmakują każdemu.
Dania z piekarnika, są proste, smaczne i szybkie w wykonaniu. Ich kolejną zaletą, jest również niskokaloryczność, oraz mniejszy stopień utleniania się witamin, z przygotowywanych warzyw. Nadają się dla osób dorosłych, jak i dzieci. Polecane są dla osób po licznych zabiegach, oraz tych, którzy przeszli na dietę. Warto zatem wypróbować powyższe przepisy, i przygotować smaczne szparagi, pieczone w piekarniku.