Ziemniaki pieczone z rozmarynem

Ziemniaki w polskiej kuchni możemy spotkać w naprawdę każdej postaci. Poprzez gotowane, w formie placków czy też babki na pewno nie raz gościły na naszych stołach i znikały w mgnieniu oka. Jest to jedno z tych warzyw, które mogą pojawiać się w naszym jadłospisie na dobrą sprawę codziennie. Praktycznie każdy lubi ziemniaki i zjada je z ochotą na co dzień, albo przynajmniej regularnie. Warto jednak od czasu do czasu pomyśleć o przygotowaniu ich w trochę mniej tradycyjny sposób, na przykład pieczone. Dzisiaj przedstawimy sposób, w jaki można przygotować ziemniaki pieczone z rozmarynem. Na pewno nie raz skorzystanie z tej propozycji. Warto wypróbować ten przepis, ponieważ ziemniaki w takiej postaci mogą stać się stałym punktem w naszym menu.

Ziemniaki pieczone z rozmarynem

Choć nazwa ta może w nas wywołać skojarzenie z wyrafinowaną i trudną w wykonaniu potrawą, to jednak jej przygotowanie jest banalnie proste. W pierwszej kolejności należy podgotować ziemniaki w małej ilości w osolonej wody przez kilka minut, najlepiej już przed gotowaniem pokroić je w cząstki. Odcedzone kartofle należy włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać oliwy z oliwek odrobinę soku z cytryny, kilka ząbków czosnku i oczywiście rozmaryn. Tak przygotowaną potrawę odkładamy na dziesięć minut od czasu do czasu mieszając. Pamiętajmy jednak, żeby wcześniej doprawić całość solą i pieprzem. Całość zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez czterdzieści minut. Warto od czasu do czasu przemieszać potrawę, żeby ziemniaki równo się opiekały. Warto zwracać uwagę od czasu do czasu, czy ziemniaki równo się zarumieniły i czy nie zaczęły się za bardzo przypiekać.
Tak przygotowane ziemniaki mają delikatny smak i chrupiąca skórkę, więc nie oprze im się żaden smakosz. W tej formie doskonale nadają się jako dodatek do delikatnych mięs, drobiu i ryb. Wyrafinowanego charakteru nadaje im połączenie rozmarynu z czosnkiem i cytryną. W końcu w podobnym stylu możemy również przygotować inne dania albo podać zapieczone ziemniaki jako przekąskę.

Oczywiście jest to tylko jeden z wielu sposób przygotowywania zapiekanych ziemniaków. Na pewno przypadną one również do smaku najmłodszym łasuchom.
Warzywo to możemy podawać również w wielu innych wariantach.
Jeśli jednak pragniemy odmiany to ziemniaki zapiekane w ten czy inny sposób na pewno sprawdza się na naszym stole. A może stanie się dla nas inspiracją do stworzenia własnej kompozycji smaków i zapachów. W końcu taka zabawa w kuchni również jest bardzo ważna i prowadzi do ciekawych odkryć kulinarnych. A ziemniaki to doskonała baza do tego rodzaju kombinacji.