Pesto z bobu i bazylii

Pesto pochodzi z Włoch, a dokładnie z Ligirii – bardzo malowniczego regionu. Jest to bardzo gęsty, a zarazem aromatyczny sos, który pokochali ludzie na całym świecie. Jest ono bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Tradycyjne pesto to bazylia, oliwa z oliwek , orzeszki piniowe, ser. Pesto można podawać jako dodatek do przeróżnych dań. Głównie Włosi łączą je z makaronem, gdyż podkreśla on jego smak i aromat.

Teraz przedstawię wam trochę inny przepis na pesto, ale jakże smaczny i aromatyczny. Będzie to pesto z bobu i bazylii Można je podawać nie tylko z makaronem , ale także jako dodatek do mięs ryb czy kanapek. Pesto obojętnie z jakich warzyw i ziół zrobione jest niezwykle zdrowe, stanowi bogate źródło witamin i minerałów a także nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Przepis na pesto z bobu i bazylii.

Składniki:

  • szklanka bobu
  • 20 g świeżych liści bazylii
  • 20 g orzechów pinii
  • 4 łyżki sera parmezan
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 13/4 łyżeczki oregano.

Przygotowanie:

Bób gotujemy w osolonej wodzie. Następnie po ugotowaniu i wystygnięciu obieramy z łupek. Orzeszki pinii prażymy na patelni, uważamy, aby ich nie przypalić. Następnie wszystkie składniki naszego pesto umieszczamy w blenderze i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej masy. W razie konieczności i uznania można doprawić przyprawami.

 

Jeżeli pesto podajesz z makaronem , bardzo istotne jest, aby po ugotowaniu makaronu nie płukać go zimną wodą. Sprawi to, że pesto nie połączy się dobrze z makaronem, nie obklei go. Jak widać powyżej przygotowanie takiego pesto jest bardzo proste i niezwykle szybkie, a przede wszystkim smaczne. Może urozmaicić niektóre dania w naszej kuchni i nadać im całkiem nowy smak i aromat. Ponadto to świetne rozwiązanie dla osób zapracowanych, które cenią sobie łatwe i szybkie w przygotowaniu dania. Takie pesto z makaronem to danie, które zajmie nam tyle czasu ile musimy poświęcić na ugotowanie makaronu ( pesto przygotujemy w miedzy czasie). Smacznego