Dieta kopenhaska. Cała dieta to tylko 13 dni!
Osoby, które bardzo szybko chcą efektów w temacie odchudzania często decydują się na restrykcyjne diety. Są to często diety 100 kcal lub dieta kopenhaska. Czym jest dieta kopenhaska i dlaczego jest bardzo trudną i ryzykowaną dietą?
Czym jest dieta kopenhaska?
Dieta kopenhaska została wymyślona najprawdopodobniej w Kopenhadze, przed badaczy zajmujących się dietetyką. Stąd też i jej nazwa.
Została ona oparta na kilku bardzo trudnych i wymagających zasadach.
Po pierwsze trwa 13 dni, podczas których należy bezwzględnie przestrzegać jadłospisu. Każde ustępstwo skutkuje przerwaniem diety. Przerwaną dietę można powtórzyć dopiero do 3 miesiącach.
Jeśli udało się nam 13 dni pilnie przestrzegać bardzo ograniczonej diety, następnym krokiem powinno być przejście na dietę niskokaloryczną w celu uniknięcie efektów jojo. Jest to bardzo trudne, gdyż nasz organizm po diecie kopenhaskiej może być wycieńczony, a my głodni, rozdrażnieni i z dużym łaknieniem.
Powtórzenie procesu udanej diety kopenhaskiej może zostać powtórzone po okresie dłuższym niż 3 miesiące – najlepiej nawet 2 lata.
Następna zasada to picie dużej ilości wody – przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie.
Trzeba też uważać na uprawianie sportu w okresie diety. Jej bardzo niska kaloryczność, braki w uzupełnianiu witamin i składników odżywczych może spowodować bardzo poważne konsekwencje, zwłaszcza przy sportach wymagających wiele od nas – fitness, bieganie, jazda na nartach, pływanie itd.
Oczywiście, jak w przypadku każdej diety nie można podjadać poza ściśle ustalonymi posiłkami.
Najważniejsza zasada diety kopenhaskiej
Najważniejsze jest utrzymanie rygoru i godzin posiłków. Otóż, wedle diety śniadanie powinniśmy jeść w godzinach 8.00-9.00 rano. Następny posiłek, czyli obiad to godzina 12.00-14.00. Ostatnim posiłkiem powinna być kolacja najpóźniej o godzinie 18.00. Dopuszczalny margines błędu przy tych godzinach to 30 minut.
Jadłospis diety kopenhaskiej
Jadłospis diety kopenhaskiej jest ściśle ułożony.
Pierwszego i ósmego dnia jemy : na śniadanie kubek kawy z kostką lub łyżeczką cukru, na obiad 2 jajka na twardo, szklankę gotowanego szpinaku i pomidora, na kolację befsztyk wołowy, pięć liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek oraz sokiem z cytryny.
Drugiego i dziewiątego dnia : na śniadanie znów kubek kawy, na obiad befsztyk, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek, sokiem z cytryny i jednym owocem, na kolację plaster chudej szynki i 2-3 łyżki jogurtu naturalnego.
Trzeciego i dziesiątego dnia : na śniadanie kawa tym razem z grzanką, na obiad szklankę gotowanego szpinaku, pomidor i owoc, na kolację 2 jajka na twardo, plaster szynki, 5 liści sałaty z oliwą i sokiem z cytryny,
Czwartego i jedenastego dnia : na śniadanie kubek kawy, na obiad jajko na twardo, tarta marchewka i mały twarożek, na kolację pół szklanki kompotu i 2-3 łyżki jogurtu naturalnego.
Piątego i dwunastego dnia : na śniadanie duża tarta marchewka z cytryną, na obiad 300g gotowanej na parze chudej ryby, na kolację befsztyk wołowy i pięć liści sałaty.
Szóstego i trzynastego dnia : na śniadanie kubek kawy z grzanką, na obiad cały kurczak gotowany, 5 liści sałaty z oliwą i sokiem z cytryny.
Siódmego dnia : na śniadanie herbata, na obiad kawałek chudego grillowanego mięsa i owoc, na kolację nic.
Zalety i wady diety kopenhaskiej
Zalety to na pewno odczuwalna redukcja masy ciała w ciągu tych 13 dni. Jednak wady są także. Uczucie głodu, bardzo ograniczona dieta nie zapewniająca nam wszystkiego, co potrzeba, mało energii, konieczność późniejszego utrzymania bardzo ograniczonej, niskokalorycznej diety.