Sałatka z awokado, mozzarellą i pomidorami
Czasami mamy ochotę na coś niebywale szybkiego w przygotowaniu i lekkiego. Gdy nagle do drzwi pukają przyjaciele, którzy postanowili nas odwiedzić, a my nie do końca mamy czym ich poczęstować, prócz marnych krakersów i paluszków. Może i to jest już coś, ale co gdybyście mieli doskonały szybki przepis na sałatkę z awokado, mozzarellą i pomidorami? Lekka, pyszna i szybka w przygotowaniu. Z tym przepisem już nigdy nie będziesz rozmyślać co zjeść, ani czym poczęstować przyjaciół na szybko.
Więc może bez zbędnego przedłużania zacznijmy od składników, które będą nam potrzebne do naszej sałatki.
Składniki potrzebne do sałatki:
- pół opakowania rukoli
- jedno średniej wielkości, dojrzałe awokado
- 1 pomidor lub około 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 kulka mozzarelli
- cztery łyżki orzeszków pinii
- grzanki z domowego chleba
Jak każda sałatka, również ta potrzebuje sosu. Oto składniki, które będą nam potrzebne by go przygotować.
Składniki potrzebne do sosu:
- trzy łyżki oliwy,
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki musztardy
- jedna łyżeczka soku z cytryny
- pół ząbka czosnku
Gdy mamy już wszystkie składniki, możemy zacząć przygotowanie naszej sałatki.
Sposób przygotowania:
Może należałoby zacząć od przygotowania sosu, który musi chwilę schłodzić się w lodówce.
Bierzemy niewielkie naczynie i wlewamy do niego oliwę z oliwek. Dodajemy pół łyżeczki musztardy oraz siekamy czosnek, który potem wrzucamy do oliwy i musztardy. Mieszamy wszystko dokładnie i energicznie. Dodajemy sól oraz pieprz według własnego uznania. Gdy to już zrobiliśmy wlewamy naszą łyżeczkę soku z cytryny.
Wszystko ponownie mieszamy do uzyskania gładkiego sosu. Odkładamy go do lodówki na kilka minut.
Gdy to już zrobiliśmy możemy zabrać się za przygotowywanie naszej sałatki.
Bierzemy rukolę i dokładnie ją myjemy po czym należy ją osuszyć. Układamy ją w głębokim naczyniu. Kroimy pomidory w niewielką kostkę. Jeśli używamy pomidorków koktajlowych najlepiej pokroić je na ćwiartki. Wrzucamy je do naszej rukoli po czym obieramy awokado. Kroimy je również w niewielką kostkę i wrzucamy do pozostałych składników. Pora zabrać się za mozzarellę. Odsączamy ją z wody i szarpiemy wrzucając całość do naczynia. Doprawiamy sałatkę odpowiednią ilością soli i pieprzu po czym delikatnie mieszamy.
Orzeszki pinii należy zrumienić na patelni.
Dodajemy je po lekkim ostudzeniu do sałatki i polewamy całość sosem.
Gdy wszystko wykonaliśmy poprawnie sałatka jest gotowa i można ją podawać.
Jak widać, nie zajmuje to długo i nie jest skomplikowane, jeśli mamy w domu jeszcze inne składniki, które chcemy dodać, nic nie stoi na przeszkodzie by taką sałatkę urozmaicić.