Matcha – moc zielonej herbaty
Matcha to sproszkowana zielona herbata, której picie staje się powoli bardzo powszechne. Moda na picie innych herbat niż tradycyjna czarna jest już z nami od jakiegoś czasu. Zielone herbaty są w ścisłej czołówce. Warto spróbować orzeźwiającego napoju, jakim jest matcha i na własnej skórze (oraz psychice) przekonać się o jej dobroczynnych waściwościach.
Picie herbaty w niektórych rejonach świata – np. w Azji (Japonia czy Chiny) – to sposób na przyjemne spędzanie czasu, głęboki relaks i dyskusje. Herbata jest przygotowywana podczas tradycyjnej ceremonii herbacianej, a każdy jej element jest bardzo istotny. Szczególną popularnością cieszy się zaś herbata zielona, a ta w proszku, czyli matcha, dotarła z Chin do Japonii w VIII wieku, a od wieku XV stała się częścią filozofii życia, która zwała się chado. Dziś dzięki dostępowi do wielu rodzajów wysokiej jakości herbat, moc matchy poznają mieszkańcy całego świata. Trend jej parzenia nie ominął także Polski. Warto więc przyjrzeć się temu napojowi z bliska i skorzystać z jego prozdrowotnych wartości. Picie matchy to prezent zarówno dla naszej psychiki, jak i zdrowia fizycznego.
Matcha – czym jest
Herbata matcha to – jak już wcześniej wspomniano – sproszkowane liście zielonej herbaty. Jednak zanim do tego dojdzie, listki są na taki proces specjalnie przygotowywane. Nim nastąpi zerwanie listków, to na dwa tygodnie przed ich zbiorem krzewy są przykrywane matami z włókien bambusa. Taki cień ma służyć zwiększeniu wytwarzania związków, które są cenne dla ludzkiego zdrowia. Zacienienie zwiększa też produkcję chlorofilu w roślinach, czyli barwnika. Dzięki temu proszek herbaciany matchy ma bardzo ciekawą intensywną zieloną barwę. Dlatego też ważne jest nie tylko samo mielenie liści, ale właśnie przygotowanie ich do procesu mielenia.
Jak przyrządzać herbatę matcha
Matcha najbardziej jest popularna oczywiście w formie napoju – podawanego na ciepło lub na zimno. O sposobie jego przygotowania za chwilę. Poza tym ze zmielonych liści krzewów można zrobić dodatek do ciast, deserów czy lodów. Proszek doda nie tylko fascynującego koloru, ale również podniesie walory smakowe potrawy. Matcha nada się też jako składnik kosmetyków, z czego korzysta wiele firm kosmetycznych. A jak przygotować sam napój? Oprócz wysokiej jakości herbaty – dzięki której będziemy się cieszyć w pełni wartościami prozdrowotnymi i smakowymi herbaty – dobrze jest się zaopatrzyć w bambusową łyżeczkę, bambusową miotełkę i czarkę. Możemy też skorzystać z ulubionego kubka. Wsypujemy do kubka lub czarki jedną lub dwie łyżeczki (jeśli to łyżeczka bambusowa) zielonej herbaty matcha i zalewamy ją 100 ml wody. Ważne, by nie była ona wrząca – musimy użyć wody o temperaturze 80 stopni Celsjusza. W ten sposób herbata zachowa wszystkie witaminy i mikroelementy. Potem nadchodzi czas na użycie miotełki. Musimy nią intensywnie mieszać aż do uzyskania gęstej piany. Potem możemy dolać wody wedle naszego uznania. Jeśli chodzi o przygotowanie zimnych napojów, to wystarczy dodać matchę do butelki wody mineralnej i mocno nią wstrząsnąć. Woda zostanie wzbogacona nie tylko smakowo, ale i zyska na swojej wartości odżywczej. Poza tym taki napój jest ożywczy i orzeźwiający, więc poleca się go na gorące dni – zwłaszcza te bardzo aktywne. O innych zaletach matchy – i dla ciała, i dla ducha – w dalszej części tekstu.
Matcha – zielona herbata korzyści dla psychiki
Przede wszystkim, jeśli chodzi o podniesienie poziomu energii organizmu i procesu koncentracji, to matcha działa dłużej niż filiżanka kawy. Poza tym herbata w tej postaci uspokaja i relaksuje – dlatego też herbata jest pita również przez mnichów zen. Co istotne, nie powoduje ona senności. Pijąc herbatę matcha, dbamy też o swój nastrój – matcha wzmacnia dobre samopoczucie i nie pozwala na obniżenie jego stanu. Warto więc stosować tę herbatę w momentach obniżonego nastroju, gdy rzeczywistość nie nastraja optymistycznie lub gdy brakuje nam pobudzających promieni słonecznych.
Herbata matcha – zdrowie i kondycja
Napoje z matchy wzmacniają odporność organizmu, dlatego warto je pić przez cały rok, gdyż system immunologiczny potrzebuje czasu na wzmocnienie. Matcha to też zbawienny wpływ na układ pokarmowy – herbata optymalizuje procesy trawienne, tym samym zwiększając metabolizm organizmu. Z tego też powodu polecana jest wszystkim osobom, które chcą zrzucić parę kilogramów i zadbać o szczupłą sylwetkę. W połączeniu z aktywnością fizyczną, ograniczeniem kaloryczności posiłków codzienne picie matchy pomoże nam w tym wyzwaniu. Matcha wspomoże też wiosenny detoks, czyli oczyszczanie organizmu z toksyn. A to dzięki wspomnianej już wyżej wysokiej zawartości chlorofilu. To on oczyszcza komórki naszego ciała. A organizm wolny od metali ciężkich i innych toksyn to organizm odporny na choroby.
Matcha dla aktywnych
Herbata ta jest doceniana przez sportowców – amatorów i zawodowców. Znacząco zwiększa wytrzymałość organizmu. Dzięki czemu dłużej możemy znosić trudy różnych sportowych wyzwań bez obawy o nagłe wyczerpanie fizyczne.
Zielona herbata matcha to tradycyjny sposób na zdrowie – zarówno fizyczne, jak i psychiczne. A co najważniejsze: sposób zdrowy i sprawdzony.