Jakie pieczywo bez glutenu wybrać?

Od pewnego czasu coraz więcej ludzi nie może spożywać tradycyjnego pieczywa, czyli takiego z glutenem. Powodem są nietolerancje, pieczywo glutenowe zawiera pszenicę, żyto i jęczmień. Obecnie szczególnie w większych miastach, ale też coraz częściej w małych miasteczkach możemy kupić pyszne pieczywo bez glutenu. Jednak najłatwiej i bez wychodzenia z domu można zakupić pieczywo przez internetowe sklepy sprzedające żywność bezglutenową. Oprócz gotowych wypieków dla osób lubiących piec i gotować można kupić mieszanki mąk i różnych nasion oraz bakalii i upiec chleb bezglutenowy własnoręcznie w zaciszu domowym.

Rodzaje pieczywa bezglutenowego

W sklepach stacjonarnych zwykle nie ma tak dużego wyboru w rodzajach chleba bezglutenowego jak w sklepach internetowych. W marketach czy osiedlowych sklepikach można kupić chleb bez glutenu jasny, bezglutenowy chleb z ziarnami i tyle. Wyjątkami są piekarnie, które słyną z jakości swojego pieczywa zarówno glutenowego jak i bezglutenowego. W internetowych sklepach rodzajów chlebów bezglutenowych jest zdecydowanie więcej. Obecnie można dostać chleby z ziarnami, jasne, z bakaliami, bardziej i mniej chrupkie, a nawet słodsze, przeznaczone dla dzieci.

Chleb jasny bezglutenowy

Wszystkim dobrze znany i niejednokrotnie opisywany. Nie skupiajmy się na nim dzisiaj

Chleb codzienny

Który jest najczęściej wybierany, ponieważ mocno przypomina tradycyjne pszenne pieczywo. Upieczony z mąk bezglutenowych. Jest łatwo dostępny i można go zakupić w każdym sklepie oferującym żywność bezglutenową.

Chleb wieloziarnisty bezglutenowy

Chleb ten posiada dodatek mąki gryczanej, jaglanej, a także dużą ilość słonecznika i innych pestek np.: dyni. Jest bardzo zdrowy, idealnie oczyszcza jelita ze złogów ze względu na dużą zawartość błonnika. Jest ciekawszą wersją chleba jasnego i zapewnia więcej wartości odżywczych.

Chleb ciemny bezglutenowy

Jest to chleb podobny do tradycyjnego chleba razowego, wyróżnia go przepyszny smak mąki gryczanej. Bardzo zdrowy i tak samo jak chleb wieloziarnisty zawiera dużą ilość błonnika.

Inne rodzaje pieczywa bez glutenu

Oprócz chlebów najbardziej znanych na rynku można kupić pieczywo chrupkie dla osób dbających o linię, ale także pieczywo bezglutenowe tostowe dla miłośników ciepłych kanapek codziennie rano. Tosty bezglutenowe są tak samo pyszne jak tradycyjne pszenne. Chleby bezglutenowe bardzo często urozmaicane są różnymi zdrowymi dodatkami, takimi jak: słonecznik, dynia, rodzynki, żurawina, śliwki, nasiona chia. W sklepach oprócz chleba można dostać przepyszne bułeczki bezglutenowe łudząco podobne do tych tradycyjnych. Produkty bezglutenowe to zamienniki produktów glutenowych, dlatego warto po nie sięgać, będąc na diecie bezglutenowej spowodowanej nietolerancjami pokarmowymi.