Jak się uprawia roszponkę?

Roszponka to jednoroczna, szybko rosnąca roślina jadalna o łagodnym smaku, lekko orzechowym i nieco pikantnym równocześnie. Najsmaczniejsze są młode listki, te starszy mogą być gorzkie. Roszponka występuje w kilku odmianach, np. o miękkich, jasnozielonych liściach. Istnieją również mocne odmiany zimowe o mocniejszych, ciemnozielonych liściach. można dodawać do sałatek, można ją jeść na surowo lub lekko ugotowaną na parze lub na patelni.

Jak sadzić roszponkę?

Nasionka sałaty należy umieścić w ziemi na głębokości 1 cm, w specjalnych tackach, w okresie po ustaniu mrozów. Roszponka bio poradzi sobie z łagodnymi przymrozkami, ale mogą one spowodować zahamowanie wzrostu sałaty. Do gleby nasiona wysiewa się wtedy, kiedy ziemia jest już ciepła. Kiełkowanie zaczyna w ciągu 7-14 dni, w zależności od odmiany. Sałata potrzebuje około 10–15 cm przestrzeni między rzędami. Roszponkę może zbierać już po 5-8 tygodniach, ale można też zbierać listki w sposób ciągły, wtedy można się cieszyć tymi młodymi, które są najpyszniejsze. Roszponka lubi pełne słońce lub półcień, w miarę jak rośnie można zasilać ją nawozem lub obornikiem. Jeśli chodzi o glebę to najlepsza będzie żyzna o neutralnym pH.

Co można zrobić z roszponki?

Pomysłów na roszponkę jest mnóstwo, a jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia. Najczęściej listki dodaje się do różnego rodzaju sałatek. Bardzo dobrze smakuje w połączeniu z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, pestkami dyni, ziarnami słonecznika oraz rozmaitymi serami: fetą, mozzarellą, gorgonzolą i różnymi wyrobami z mleka koziego. Listki roszponki mają delikatny smak, dlatego ciekawym pomysłem może być eksperymentowanie z pikantnymi dodatkami. Kuchnia jest miejscem, gdzie można bawić się smakami i połączeniami, a sałata idealnie się do tego nadaje. Najodważniejsi i otwarci na kulinarne wyzwania chętnie łączą roszponkę z arbuzem, mailami, cebulą czy paluszkami krabowymi.

Właściwości odżywcze roszponki

Roszponka (lernianella locusta L.) należy do roślin z rodziny kozłkowatych. Występuje w Azji, Afryce i Europie, również w Polsce jest chętnie uprawiana, chociaż prze lata była traktowana jako chwast. Co ciekawe, roszponka bio nie jest sałatą, ale zalicza się ją do sałat ze względu na liście. Roszponka jest źródłem witamin i składników mineralnych, takich jak: beta karoten, witamina C, witaminy z grupy B (B1, B6, kwas foliowy), wapń, żelazo, magnez, luteina, zeaksantyna, neoksantyna, kampferol, rutyna czy kwas chlorogenowy.