Korzyści zdrowotne wynikające z octu jabłkowego poparte badaniami naukowymi.

Ocet jabłkowy to popularny domowy środek. Ludzie używali go od wieków w kuchni i medycynie. Wiele osób twierdzi, że może złagodzić wiele dolegliwości zdrowotnych, ale możesz się zastanawiać, co mówią badania.

Ocet jabłkowy zastosowanie. Ocet jabłkowy ma różne właściwości prozdrowotne, w tym działanie przeciwbakteryjne i przeciwutleniające. Co więcej, dowody sugerują, że może to przynieść korzyści zdrowotne, takie jak:
• wspomaganie utraty wagi
• obniżenie cholesterolu
• obniżenie poziomu cukru we krwi
• złagodzenie objawów cukrzycy
Jednak niewiele jest badań i potrzebne są dalsze badania, zanim będzie można zalecić tę terapię jako alternatywną terapię.

1. Wysoka zawartość zdrowych substancji.

Ocet jabłkowy wytwarzany jest w dwuetapowym procesie. Najpierw producent wystawia rozdrobnione jabłka na działanie drożdży, które fermentują cukry i zamieniają je w alkohol.

Następnie dodanie bakterii powoduje dalszą fermentację alkoholu, zamieniając go w kwas octowy – główny składnik aktywny w occie.

Kwas octowy nadaje ocetowi silny kwaśny zapach i smak. Naukowcy uważają, że ten kwas jest odpowiedzialny za korzyści zdrowotne octu jabłkowego. Ocet jabłkowy zawiera 5–6% kwasu octowego.

Organiczny, niefiltrowany ocet jabłkowy zawiera również substancję zwaną matką, która składa się z pasm białek, enzymów i przyjaznych bakterii, które nadają produktowi mętny wygląd.

Niektórzy uważają, że to matka jest odpowiedzialna za większość korzyści zdrowotnych, chociaż obecnie nie ma badań, które to potwierdzają.

Podczas gdy ocet jabłkowy nie zawiera wielu witamin ani minerałów, oferuje niewielką ilość potasu. Dobrej jakości marki zawierają również pewne aminokwasy i przeciwutleniacze.

2. Może pomóc zabić szkodliwe bakterie.

Ocet może pomóc zabić patogeny, w tym bakterie. Ludzie tradycyjnie używali octu do czyszczenia i dezynfekcji, leczenia grzybów paznokci, wszy, brodawek i infekcji ucha.

Hipokrates, ojciec współczesnej medycyny, używał octu do czyszczenia ran ponad 2000 lat temu. Ocet jest również środkiem konserwującym żywność. Badania pokazują, że powstrzymuje bakterie takie jak E. coli przed wzrostem i psuciem się żywności.

Jeśli szukasz naturalnego sposobu na konserwowanie żywności, pomocny może być ocet jabłkowy. Anegdotyczne doniesienia sugerują również, że rozcieńczony ocet jabłkowy może pomóc w leczeniu trądziku po nałożeniu na skórę, ale nie ma żadnych silnych badań, aby to potwierdzić.