Ciasto na pizzę bez glutenu
Dieta bezglutenowa
Ostatnimi czasy bardzo popularne stały się rozmaite diety polegające na wykluczeniu z jadłospisu produktów zawierających gluten. Na fali tej mody wiele osób zaczęło u siebie podejrzewać objawy nietolerancji glutenu. Fachowej pomocy w tej sprawie, zbadania stopnia nietolerancji czy alergii podjąć się może tylko i wyłącznie lekarz, warto też do niego udać się po poradę, czy faktycznie dieta wykluczająca ten składnik jest dla nas odpowiednia i uzasadniona. Gluten spotkamy zarówno w produktach naturalnych, surowych jak i przetworzonych. Czym właściwie jest ów składnik? Jest to specyficzna mieszanina białek gluteliny i gliadyny, która znajduje się w pszenicy, życie, jęczmieniu a także owsie. Decydując się na dietę bezglutenową powinniśmy produkty z tych zbóż całkowicie wyeliminować oraz zastąpić je tymi, które nie będą nam szkodziły. Czym można zastąpić tak popularną i szeroko stosowaną mąkę pszenną? Może być to na przykład mąka ryżowa, gryczana, migdałowa, kukurydziana, kasztanowa lub z sorgo. Wypieki uzyskiwane z bezglutenowych mąk są równie smaczne jak te z pszenicy oraz charakteryzują się większą chrupkością, co wpływa pozytywnie na ich spożywanie. Można z nich wypiekać pieczywo, ciasta, a także pizzę. Dieta bezglutenowa nie musi wcale oznaczać rezygnacji z ulubionych dań !Poniżej prezentujemy przepis na pyszne i proste w przygotowaniu ciasto na to popularne włoskie danie.
Bezglutenowe ciasto na pizzę
- pół szklanki owsianej lub jasnej gryczanej
- 1/3 szklanki mąki ryżowej białej
- ćwierć szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 15 g drożdży świeżych lub 6 g suszonych
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- łyżeczka oliwy z oliwek
W misce kruszymy świeże drożdże, dosypujemy łyżeczkę cukru i zalewamy 1/4 szklanką wody. Dodajemy łyżkę mąki. Po wymieszaniu odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce (przy użyciu drożdży suszonych można ten etap ominąć)
Do drugiej miski wsypuję zmieszane mąki i sól, wlewamy wodę i oliwę oraz zaczyn drożdżowy. Całość mieszamy. Ciasto powinno być gęste. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swą ilość.
Nastawiamy piekarnik na 240 stopni Celsjusza. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłońmi na grubość około 1 centymetra.
Ciasto smarujemy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym i układamy dodatki jakie tylko nam odpowiadają. Dodajemy suszone zioła do smaku.
Ciasto wstawiamy do piekarnika i w temperaturze 240 stopni pieczemy około 10 – 12 minut. Smacznego !