Dlaczego warto jeść śledzie?
Śledzie można podawać na wiele sposobów i warto włączyć je do swojego codziennego jadłospisu nie tylko przy okazji świąt. Poza tym, że możemy przygotować z nich smaczne dania, śledzie zawierają wiele cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Warto więc sięgać po nie przez cały rok. Dlaczego dobrze jest jeść śledzie? Podpowiadamy.
Jakie wartości odżywcze mają śledzie?
Śledzie litewskie to ryby, które wyróżniają się dość tłustym, lecz delikatnym mięsem. Zawierają sporo witamin, w tym z grupy B, głównie witaminę B12, a także witaminę A, D i E. Wpływają one między innymi na nasz układ odpornościowy, funkcjonowanie narządu wzroku, układ krwionośny czy nerwowy. Dodatkowo śledzie litewskie mogą być świetnym źródłem fosforu, selenu, jodu czy potasu. Te minerały są nam potrzebne przede wszystkim do prawidłowej pracy tarczycy oraz serca. Co istotne, zawarta w śledziach litewskich witamina E razem z selenem redukuje stres oksydacyjny w organizmie.
Śledź jako źródło białka w diecie
Bez wątpienia warto jeść śledzie, również po to, aby dostarczyć sobie odpowiedniej ilości białka. Jak wiadomo, białko jest nie tylko budulcem mięśni, ale również odpowiada za uczucie sytości. Z tego powodu powinniśmy dbać o właściwą podaż białka w naszej diecie. Aspekt ten jest szczególnie istotny dla osób, które chcą zrzucić nieco zbędnych kilogramów. Śledź litewski będzie dla nich doskonałą propozycją, ponieważ w 100 g jego mięsa znajduje się prawie 17 g białka i chociaż zaliczany jest on do tłustych ryb, to zawarte w nim kwasy tłuszczowe wspomagają przemianę materii, a potas ułatwia odprowadzanie wody z organizmu.
Śledzie jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych
Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, jak istotne w naszej diecie są nienasycone kwasy tłuszczowe. Wpływają one na pracę wielu różnych układów w naszym organizmie. Dlatego warto dbać o to, aby dostarczyć sobie odpowiedniej ilości kwasów omega-3.
Śledź litewski zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli kwasów omega-3. Odpowiadają one m.in. za obniżenie ciśnienia tętniczego, pomagają również zmniejszyć poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu mogą hamować rozwój choroby niedokrwiennej serca. Po śledzie litewskie ze względu na ich wysoką zawartość kwasów omega-3, powinny sięgnąć również osoby, którym zależy na tym, by dieta miała korzystny wpływ na ich odporność, dodatkowo działała przeciwzapalnie i przeciwalergicznie.
Śledzie litewskie są smaczne
Warto jeść śledzie nie tylko ze względu na szereg cennych składników odżywczych, jakie znajdują się w tych rybach, ale również ze względu na ich smak i wszechstronność. Mięso śledzi wyróżnia się charakterystycznym, słonym i intensywnym smakiem. Dzięki temu można je przyrządzić na wiele sposobów. Warto przygotować je w wersji po kaszubsku, z cebulką, w galarecie czy po japońsku. Wiele osób śledzie litewskie przygotowuje w śmietanie. Każdy sposób podania jest dobry. Warto jednak, kupując produkty w zalewie, wcześniej wypłukać je, aby pozbyć się nadmiaru soli. Ryby te można również piec i smażyć, a także gotować na parze.
Po śledzie litewskie warto sięgać przynajmniej 1-2 razy w tygodniu. Nic nie stoi na przeszkodzie jednak, aby spożywać je częściej. Jeśli stawiamy na solone płatki śledziowe, musimy zachować pewną ostrożność, podając je osobom zmagającym się z nadciśnieniem, miażdżycą, kobietom w ciąży czy małym dzieciom. Dlatego najlepiej kupować świeże ryby i przygotowywać je samodzielnie w domu.