Zaskakująca pokrzywa
Pokrzywa to roślina, która ma wielu zwolenników, jak i jest unikana, gdyż wiąże się z nią nieprzyjemne wspomnienie z dzieciństwa, kiedy to parzyła swoimi liśćmi, ilekroć ktoś szukał wśród niej zgubionej piłki. Warto jednak dać jej szansę i wykorzystać. Jak może wyglądać pokrzywa w kuchni i co można z niej zrobić? Zastosowań jest kilka.
Parzący składnik
Na uwadze mieć należy to, że w kuchni stosuje się młode listki pokrzywy. Ich smak zbliżony jest do smaku szpinaku, ma on przyjemne, orzechowe zabarwienie. Można spożywać je na surowo – zachowują wtedy więcej swoich właściwości – przygotować z nich smaczną herbatę czy też ugotować smaczną zupę. Na nią przepis poniżej.
Napar z suszu pokrzywy sprawdzi się jako suplement diety przy problemach z wypadaniem włosów. Pokrzywę, co może być zaskakujące, z powodzeniem można wykorzystać, przygotowując zdrowe smoothie, będzie również zdrową alternatywą dla sałaty. Sprawdzi się również jako baza do domowego pesto.
Pokrzywy nie da się kupić w supermarkecie czy na targu, trzeba narwać jej samodzielnie. Najlepszym czasem na korzystanie z dobroci pokrzywy jest wiosny, kiedy to pojawiają się młode liście, które można zebrać i wykorzystać – należy jednak mieć na uwadze, by nie zrywać pokrzyw rosnących przy drogach, gdyż te pełne są spalin.
Składniki:
- 3 szklanki młodych listków pokrzywy
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 2 listki laurowe
- mielone ziele angielskie
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- majeranek
- sól
- świeżo mielony pieprz
- masło
Przygotowanie
Pokrzywę sparzyć gorącą wodą.
W garnku zagotować wodę z listkami laurowymi, zielem angielskim solą, drobno posiekanym czosnkiem i warzywami.
Pokrzywę i cebulę pokroić i podsmażyć na patelni z majerankiem oraz świeżo mielonym pieprzem.
Kiedy warzywa w zupie zmiękną, dodać pokrzywę i gotować jeszcze chwilę. Doprawić do smaku ulubionymi ziołami.
Żeby zrobić zupę krem, wystarczy zmiksować zupę w blenderze. Tuż przed podaniem na dnie talerza rozprowadzić łyżkę śmietany i na tak przygotowany podkład wlewać zupę.