Zapiekanka ziemniaczana z porem – przepis

Czasami gdy przytłacza nas codzienność ciężko jest znaleźć nowe i pyszne przepisy na obiad, który spodoba się i naszym dzieciakom i mężowi.  Wymyślanie samemu i przeglądanie książek kucharskich jest dla naszych rodziców. My zaglądamy do internetu i już bombardują nas masą przepisów. Może i wyglądają na niebywale przyjemne, tak że ślina sama napływa. Ale nie można powiedzieć, że te wszystkie przepisy są odpowiednie dla osób zapracowanych, które po pracy wpadają do domu i ma chwile na przygotowanie obiadu zanim dzieciaki wrócą do domu.

Ważne by dodać, że zapiekanka ziemniaczana z porem jest doskonała nie tylko na rodzinny obiad, ale również na spotkanie z przyjaciółmi i wiele innych okazji. Jest prosta w przygotowaniu, ale jednocześnie pyszna i sycąca. W dodatku jej kolejnym plusem jest fakt, że można ją dowolnie urozmaicać, zabierać składniki za którymi nie przepadamy i dodać takie, na które akurat mamy ochotę.

Bez zbędnego przedłużania oto przepis na pyszną zapiekankę z porem.

Należałoby zacząć od składników, które będą nam potrzebne.

Zapiekanka ziemniaczana z porem  – potrzebne składniki:

    • jeden kilogram ziemniaków
    • pieczony dorsz
    • jeden średni pora
    • dwie łyżki masła
    • dwa ząbki czosnku
    • 300 ml śmietanki kremówki
    • jedna łyżeczka ziół prowansalskich
    • sól i pieprz do smaku oczywiście

Opcjonalnie można dodać dowolne przyprawy, które uważamy za stosowne. Pełna dowolność.

Gdy mamy już wszystkie potrzebne składniki możemy zacząć najlepszą zabawę – mianowicie gotowanie.

Zapiekanka ziemniaczana z porem  – sposób przygotowania:

Przygotowywania naszej ziemniaczanej zapiekanki zaczynamy od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w plastry o grubości mniej więcej pół centymetra. W garnku gotujemy wodę, którą lekko solimy. Wrzucamy na wrzątek nasze ziemniaczane talarki i gotujemy dosłownie 5 minut. Po upływie tego czasu odcedzamy je i odkładamy na bok do ostudzenia.

Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką masła, a następnie nacieramy naszymi ząbkami czosnku. Śmietankę mieszamy z łyżką suszonych ziół prowansalski, solą oraz pieprzem. Tu właśnie jest pora dodać ewentualne przyprawy na które mamy ochotę.

W naczyniu wykładamy warstwę ziemniaków, potem por, poszarpany dorsz. Potem znowu ziemniaki, por, dorsz i tak do wykończenia naszych składników. Ważne by pamiętać, ze na samej górze muszą znaleźć się ziemniaki. Gdy wszystkie składniki są wykorzystane zalewamy naszą zapiekankę kremówką, lekko ugniatamy całość by śmietanka dotarła do każdej warstwy.

Zapiekankę pieczemy w około 160 stopniach przez mniej więcej godzinę. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 190 stopni i czekamy aż góra nam się zapiecze.

Po tym czasie wyjmujemy zapiekankę, odstawiamy ją na około 10 minut i jest gotowa do podania.

Smacznego?