Przepis: ciasto na pierogi

Pierogi to danie niezwykle popularne w Polsce. Jest proste w przyrządzaniu i smaczne, a dodatkowo mocno sycące, więc jego powszechność w polskich domach nie powinna dziwić. Ich popularność wiąże się ze świętami Bożego Narodzenia, to z pewnością czas, kiedy poniższy przepis będzie najbardziej pomocny. Jednak pierogi są daniem, które pasuje na jeszcze wiele innych okazji czy posiłków.
Do wykonania ciasta na pierogi potrzebujemy zaledwie kilku składników i właśnie to jest tajemnicą ich smaku, ponieważ farsz może być dowolny – od słodkich jagód, po kwaśną kapustę z grzybami. Natomiast wyrabianie ciasta to etap, na który powinniśmy zwrócić szczególną uwagę. Z poniższych proporcji w przepisie powinno wyjść ok. 50 pierogów.

Ciasto na pierogi – składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 150ml wrzącej wody
  • 30g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Oprócz składników przydadzą się różne pomoce kuchenne, takie jak wałek (który łatwo można zastąpić np. butelką po winie) oraz okrągły wykrawacz do ciasta (ale równie dobrze sprawdzi się zwykła szklanka).
Potrzebne też będzie sporo miejsca, ale wystarczy duży blat lub stolnica.

Ciasto na pierogi – wykonanie:

  1. Ugotuj wodę. Dodaj do niej masło i wymieszaj, by się roztopiło.
  2. Przesiej mąkę do miski i wsyp szczyptę soli.
  3. Stopniowo dodawaj ugotowaną wodę z masłem do mąki, jednocześnie mieszając (łyżką lub ręcznie).
  4. Rozbij i roztrzep jajko, a następnie połącz z wcześniej otrzymaną masą.
  5. Na blacie lub stolnicy rozsyp mąkę i ugniataj ciasto przez parę minut. Tę część musisz wykonać ręcznie albo wyrobić ciasto w thermomixie.
  6. Ciasto zawiń w folię i zostaw tak na pół godziny.
  7. Po tym czasie odwiń folię i podziel ciasto na 3 równe części.
  8. Rozwałkuj jedną z części na blacie/stolnicy, posypanej mąką.
  9. Gdy ciasto będzie już dostatecznie cienkie (parę milimetrów), możesz zacząć wykrawać kółka.
  10. Pojedyncze kółko lekko rozciągnij dłońmi, na środek nałóż ok. łyżkę farszu.
  11. Kółko sklej na pół. By mieć pewność, że boki się skleją, możesz pomóc sobie widelcem.

Z jednej części ciasta wyjdzie ok. 16 pojedynczych pierogów. Wrzuć je do wrzącej i posolonej wody, a wyjmij po 2-3 minutach od wypłynięcia, gdy ciasto jest już miękkie. W zależności od tego, jak grubo rozwałkowałeś ciasto, tyle zajmie gotowanie.
To samo należy zrobić z dwoma pozostałymi częściami, czyli rozwałkować, uformować pierogi z farszem w środku i ugotować.

Tak przygotowane pierogi można podać od razu, jeszcze ciepłe lub dodatkowo usmażyć. Jeśli dana porcja jest za duża, warto je zamrozić, by się nie zmarnowały.
Smacznego!