Słynna dieta Los Angeles
Autorem diety Los Angeles jest doktor David Heber. Posiada Specjalistyczne Centrum Badań nad Odżywianiem Człowieka , które mieści się przy Uniwersytecie Kalifornijskim. Pracuje w swojej klinice z ludźmi otyłymi. Wprowadza w ich życie odpowiednią dietę oraz uczy zdrowych nawyków żywieniowych, aby pomóc im w walce z chorobą cywilizacyjną – otyłością.
Jedną z zasad jego diety jest odpowiednia ilość spożywanego białka oraz wody – czyli tych składników , z których w znacznej mierze składa się organizm ludzki. Jego dieta nie polega na głodówce, wręcz przeciwnie na dostarczaniu organizmowi 4 – 5 posiłków tylko odpowiednio zbilansowanych dla nas. Na ważnym miejscu znajdują się owoce oraz warzywa, które dostarczają nam ogrom witamin i składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W diecie ważną rolę pełnią także produkty bogate w błonnik. Nie tylko dlatego, że po spożyciu błonnik zwiększa swoją objętość tym samym mała jego ilość nas nasyci, ale przede wszystkim oczyszcza i wspomaga pracę naszych jelit. W utrzymanie prawidłowej masy ciała bardzo ważna jest odpowiednia perystaltyka jelit. Jeśli jest prawidłowa w dolnej części naszego układu trawiennego nie zalegają resztki przetrawionego pokarmu ( łatwe opróżnianie), a my nie czujemy się ociężale. W utrzymaniu prawidłowej masy ciała dieta odgrywa kluczowe znaczenie. Musi ona być odpowiednio zbilansowana i dobrana indywidualnie do potrzeb naszego organizmu. Aby schudnąć nie należy się głodzić, ale jeść z głową.
Często w diecie Los Angeles występują koktajle. Jest to zdrowy, a zarazem sycący posiłek np. pomiędzy obiadem a kolacją. Oto przepis na jeden z nich:
Składniki:
- 250 ml mleka sojowego lub migdałowego ( to już od nas zależy)
- Garść owoców leśnych ( np. borówki, czernice)
- Banan
- Kiwi
- Garść szpinaku ( świeżego)
- Łyżeczka nasion chia
Przygotowanie:
Do kielicha blendera wrzucamy obrane kiwi i banana. Myjemy i dodajemy owoce leśne oraz szpinak. Wlewamy mleko migdałowe lub sojowe oraz wsypujemy łyżeczkę nasion chia. Wszystko razem blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli preferujemy rzadszej konsystencji koktajle możemy dodać więcej mleka sojowego lub migdałowego. Gotowe. [/h2]
Koktajle są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Bardzo łatwo je przenieść np. do pracy. Są bardzo pożywne oraz zdrowe. Zawierają bardzo dużo cennych witamin i składników odżywczych. Nawet nie będąc na żadnej konkretnej diecie powinny znaleźć się w naszym menu przynajmniej 1- 2 razy w tygodniu.