Przepis na maślaną babkę piaskową.

Pyszny maślany specjał, którego nazwa wywodzi się od sypkiej konsystencji. Aby uzyskać najlepszy możliwy smak, opiekaj i miel świeże przyprawy. Jeśli masz cały kardamon, usuń nasiona ze strąków, lekko zgniatając strąki bokiem noża (wyrzuć łuski). Następnie połącz je z odrobiną laski cynamonu i małym kawałkiem gałki muszkatołowej na małej, suchej patelni i opiekaj na średnim ogniu, często potrząsając patelnią, aż mieszanina będzie aromatyczna. Dobrze zmielić, a następnie połączyć z imbirem.

Składniki:

  • 250 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej plus trochę masła na patelnię
  • 1/2 szklanki świeżej bułki tartej, najlepiej domowej roboty
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Nieobowiązkowo bita śmietana lub cukier puder do podania

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175 ° C. Posmaruj spód, boki i stożek foremki masłem i posyp bułką tartą; odwróć foremkę nad zlewem, aby usunąć nadmiar okruchów. Odłożyć na bok.
Wymieszaj mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól i przyprawy i odstaw na bok. Używając miksera elektrycznego, utrzyj masło z granulowanym cukrem na lekką i puszystą masę, około 5 minut. Dodawaj jajka pojedynczo, dalej ubijając. Dodaj wanilię i ubijaj przez kolejne 30 sekund.
Wyjmij miskę z miksera i dodaj wszystkie suche składniki na raz; mieszać ręcznie, aż dobrze się połączą, ale nie dłużej. Wlać i zeskrobać ciasto na przygotowaną foremkę; mocno uderzaj foremką o blat, aby usunąć wszelkie zalegające pęcherzyki powietrza. Piec przez 45 minut przed sprawdzeniem; ciasto jest gotowe, gdy jest złotobrązowe, a wykałaczka włożona w jego środek wychodzi czysta i sucha.
Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić na kilka minut. Przejedź nożem wokół krawędzi, przykryj foremkę kratką i odwróć. I voilla, babka piaskowa gotowa. Teraz należy ją tylko odstawić do schłodzenie. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną lub posypać cukrem pudrem.

 

Kto upiek