Sałatka śledziowa – przepis
Śledzie są w naszym kraju jednymi z najpopularniejszych i najchętniej jedzonych ryb. To ryby bogate w składniki odżywcze, charakteryzują się także licznymi właściwościami i wartościami smakowymi. Śledź zawiera w swym składzie wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest również doskonałym źródłem pełnego i łatwo przyswajalnego białka. Chociaż śledzie uważane są za ryby tłuste to jednak nie są kaloryczne, zawierają zdrowe i wartościowe tłuszcze toteż mogą być spożywane przez osoby na diecie lub z problemami zdrowotnymi. Zawarte w śledziach kwasy omega-3 wzmacniają odporność i układ krążenia, obniżają ciśnienie krwi i cholesterol, zapobiegają chorobom serca, wzmacniają kości, nerwy oraz pracę wzroku. Śledzie mają również wpływ na koncentrację i pamięć oraz zawierają witaminy A, D i E.
Dzięki tym bogatym wartościom odżywczym oraz pysznym walorom smakowym śledzie są przez nas bardzo chętnie spożywane. Można je przyrządzić w kuchni na wiele sposobów: śledź to również nieśmiertelna przystawka i przekąska podczas każdych świąt czy imprez rodzinnych. Trzeba jednak wiedzieć, że aby śledzie były zdrowe, najlepiej przyrządzać je samemu, w domowych warunkach. Kupowane w sklepie (często wstępnie przyrządzone albo jako gotowe do spożycia przekąski) zawierają wiele konserwantów i substancji obciążających nasz układ pokarmowy. W składzie wielu gotowych śledzi, które znajdziemy na sklepowej półce, możemy spotkać glutaminian sodu, który jest negatywnym wzmacniaczem smaku. Dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie samodzielne przyrządzanie śledzi. Jest to pożywna ryba, którą możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów i która nigdy nam się nie znudzi.
Jedną z takich wspaniałych potraw jest sałatka śledziowa. Taką sałatkę możemy przygotować na każdą imprezę a także zjeść w domu na przykład na kolację. Przepisów na sałatki jest wiele, tutaj przedstawimy jeden z nich. Jest to sałatka prosta w przygotowaniu, bardzo pyszna, o smakowitym wyglądzie i licznych wartościach odżywczych.
Składniki
Do przyrządzenia tej sałatki potrzebnych nam będzie
- sześć filetów śledziowych – matiasów,
- cztery średnie jajka ugotowane na twardo,
- dwa ogórki konserwowe,
- małe jabłko,
- pół szklanki groszku konserwowego,
- 3/4 szklanki kukurydzy z puszki,
- po dwie łyżki majonezu i śmietany 18%
- oraz ćwierć łyżeczki pieprzu.
Jeśli chcielibyśmy przyrządzić więcej filetów śledziowych, musimy odpowiednio zwiększyć proporcje pozostałych składników.
Przygotowanie
Śledzie kroimy w dwucentymetrowe paski zaś jajka gotujemy na twardo. Jajka kroimy na kawałki i wraz z paseczkami śledzi umieszczamy w dużej misce. Następnie dodajemy kukurydzę i groszek z puszki (same składniki, bez zalewy). Obieramy jabłko, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy owoc w małą kostkę. Podobnie kroimy również ogórki i oba składniki wrzucamy do miski. Teraz do sałatki dodajemy śmietanę, majonez i pieprz. Całość mieszamy.
Nasza sałatka jest gotowa i możemy już podać ją gościom. Z pewnością będą zadowoleni z tak pysznego posiłku. Smacznego!