Sałatka z fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa – samo zdrowie
Fasolka szparagowa, niezależnie od koloru – do wyboru mamy żółtą oraz zieloną – zarówno żółta jest źródłem dobroczynnych dla naszego organizmu witamin i składników odżywczych. Nie bez powodu jest polecane przez lekarzy w diecie cukrzyków oraz jako produkt, który powinien być obecny w jadłospisie kobiety w ciąży. Fasolka szparagowa zawiera dużo witaminy A oraz kwas foliowy – to właśnie za jego sprawą jest ona polecana ciężarnym kobietom. Oprócz tego znajdziemy w niej także między innymi beta-karoten oraz witaminy E i C. Posiadając takie trio witamin: A,E oraz C musi być pożywieniem, którego obecność na naszych stołach jest pożądana – w końcu trzy wymienione witaminy określane są mianem “witamin młodości”. Fasolkę docenią więc także osoby, które dbają o wygląd swojej skóry i włosów, a także Panie chcące na długo zachować zdrowy i młody wygląd.
Sałatka z fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa może być elementem wielu potraw: może na przykład stanowić dodatek do mięs, a także być daniem sama w sobie, podawana na przykład z odrobiną rozpuszczonego masła czy też zasmażki z bułki tartej. Fasolka szparagowa rewelacyjnie sprawdzi się także jako składnik smacznych, zdrowych, ale również efektownych sałatek. Możemy podawać ją z jajkami na twardo, pokrojonymi na ćwiartki, całość polewając sosem majonezowo-czosnkowym czy też przygotować bardziej złożone danie.
Szybka i prosta sałatka z fasolki szparagowej może powstać już z kilku składników. Będziemy 300 gramów głównego aktora dania czyli zielonek fasolki szparagowej, 100 gramów sera feta, 250 gramów pomidorków koktajlowych lub cherry oraz przypraw takich jak: czosnek (wystarczy jeden ząbek), szklanki liści bazylii, 2 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz soli i pieprzu.
Przygotowanie dania rozpocznijmy od zagotowania osolone wody w garnku. Czekając na wrzenie wody, przygotujmy fasolkę poprzez umycie jej i przycięcie jej na końcach. Fasolkę wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy ją, aż stanie się miękka (zazwyczaj zajmuje to około 7 do 9 minut). Następnie fasolkę odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy oliwę (1 łyżkę), sól oraz pieprz. Całość mieszamy. Drugą łyżkę oliwy mieszamy ze startym lub pokrojonym ząbkiem czosnku, pomidorkami pokrojonymi na połówki oraz posiekaną bazylią. Tak przygotowane dodatki wykładamy na fasolkę. Całość posypujemy serem feta pokrojony w kostkę. I gotowe! Taka szybka i zdrowa przekąska lub kolacja zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia.