Pomidory w sosie

Pomidor jest jednym z najchętniej wybieranych warzyw. Nic dziwnego ponieważ odznacza się niezwykłym smakiem, przepysznym aromatem, w którym możemy odnaleźć zapach lata a także licznymi wartościami odżywczymi. Pomidory są prawdziwą bombą witaminową oraz odżywczą. Jedzmy ich jak najwięcej ponieważ mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Pomidory zawierają likopen, który działa przeciwutleniająco i przeciwnowotworowo. Dzięki ich spożywaniu zmniejszymy ryzyko zawału serca, raka czy miażdżycy, wzmocnimy naturalną odporność oraz poprawimy trawienie. Likopen znajdziemy zarówno w surowych pomidorach lecz również w pomidorowych przetworach gdyż nie ginie on podczas obróbki cieplnej. Pomidory obniżają także ciśnienie krwi oraz działają zbawiennie na nasz układ pokarmowy i nerwowy. Zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, chronią przed promieniowaniem słonecznym jak również nawilżają skórę. Pomidorów nie da się przedawkować, możemy jeść je na surowo, przyrządzić z nich przecier do zupy albo sos do pizzy, tworzyć apetyczne sałatki lub dziesiątki innych dań. Kiedyś wyraźnie zasmucony Wiesław Michnikowski śpiewał “Addio pomidory” tęskniąc za mijającym latem lecz dzisiaj możemy cieszyć się smakiem tych wspaniałych warzyw przez cały rok, odkrywając w nich to co najlepsze i najpyszniejsze. Jedzmy je na zdrowie!
Z pomidorów możemy przygotować również znakomite przetwory oraz pomidory w sosie własnym, które z chęcią wykorzystamy w kuchni przez cały rok. Do przygotowania wykorzystujemy oprócz pomidorów po łyżeczce soli oraz łyżce cukru (na jeden słoik pomidorów).

Przepis

Przygotowanie pomidorów w sosie zaczynamy od ich sparzenia, obrania i wycięcia rdzenia. Następnie kroimy pomidory w ósemki. Do odpowiednio przygotowanych słoików (starannie umytych i wysuszonych) wsypujemy łyżeczkę soli, łyżkę cukru oraz zapełniamy pomidorami. Pozostawiamy półtoracentymetrowy zapas w każdym słoiku. Każdy słoik zakręcamy szczelnie a następnie pasteryzujemy przez około 10 minut od chwili zagotowania. Wrzące słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia. Po ich wystygnięciu możemy cieszyć się już przepysznym smakiem naszych pomidorów jesienią i zimą kiedy szczególnie potrzebujemy wzmocnić naszą odporność i układ trawienny.

Tak przyrządzone pomidory znajdą szerokie zastosowanie w kuchni oraz jako dodatek do obiadu czy kolacji. Można je spożywać każdego dnia i korzystać z bogactwa wartości odżywczych, które mogą nam zaoferować. Dzięki pomidorom w sosie własnym każdego dnia możemy czuć się tak jakby wciąż było ciepłe i przyjemne lato a jednocześnie jeść pyszne i zdrowe przekąski domowej roboty.