Garść faktów na temat diety wegańskiej

Na przestrzeni ostatnich lat dieta wegańska stała się głównym trendem żywieniowym, ale istnieją dowody, że jest znana ludzkości od wieków. Osoby, które odżywiają się w ten sposób wyeliminowały ze swojego jadłospisu wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, a więc nie tylko mięso, ale także mleko, jajka czy ser. Niektórzy idą nawet o krok dalej i wybierają wegańskie ubrania, kosmetyki czy artykuły gospodarstwa domowego. Dla niektórych weganizm jest filozofią życiową.

Dieta wegańska zalety

Ogromną zaletą wegańskiej diety jest bogactwo w wiele składników odżywczych, takich jak witaminy A, C, E i K, błonnik i przeciwutleniacze. Badania wykazują, że dieta bez dodatku tłuszczu zmniejsza ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych, a także obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Stwierdzono również, że dieta oparta tylko i wyłącznie o produkty roślinne znacznie poprawia glikemię, co ma kluczowe znaczenie dla cierpiących na cukrzycę, zwłaszcza typu pierwszego. Korzyści zdrowotne wynikające z diety wegańskiej to także zdecydowanie niższy wskaźnik masy ciała, a w praktyce oznacza to, że nie ma wegan z nadwagą.

Na czym polega dieta wegańska?

Weganizm często określa nie tylko sposób odżywiania, ale także styl życia, wykluczający wszelkie formy wykorzystywania i okrucieństwa wobec zwierząt, czy to dla jedzenia, ubierania się czy w jakimkolwiek innym celu. Dlatego właśnie weganie rezygnują z jedzenia mięsa, nabiału i jajek. Warto zauważyć, że dieta wegańska ma kilka odmian:

  • wegańska dieta pełnowartościowa – jest oparta na oparta na szerokiej gamie pełnowartościowych produktów, takich jak owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona;

  • dieta wegańska surowa – jej założeniem jest spożywanie surowych owoców, warzyw, orzechów, nasion lub produktów roślinnych gotowanych w temperaturze poniżej 48 stopni;

  • dieta wegańska typu fast – food – jest pozbawiona pełnowartościowych produktów roślinnych i w dużej mierze opiera się na roślinnych wędlinach i serach, frytkach, wegańskich deserach i innych mocno przetworzonych wegańskich produktach spożywczych.

Dieta wegańska przykładowy jadłospis

Dieta wegańska na początku może wydawać się trudna i skomplikowana, zwłaszcza dla kogoś, kto jadł mięso pięć dni w tygodniu, ale przeglądając różne fora i czytając przewodniki bez większego trudu można samodzielnie skomponować jadłospis na kilka dni:

  • śniadanie – cynamonowe płatki owsiane,

  • II śniadanie – plasterki jabłka i masło orzechowe,

  • obiad – wegańskie wrapy z marchewki, ogórka, awokado, pomidora, szpinaku i hummusu,

  • podwieczorek – orzechowa quinoa,

  • kolacja – pieczarki z tofu w kremie paprykowym z makaronem

Dieta wegańska w ciąży

Okres ciąży jest szczególnym czasem w życiu każdej kobiety, a kwestią fundamentalną jest odżywianie, dlatego wiele kontrowersji budzi dieta wegańska wśród ciężarnych. Fakty są jednak takie, że dieta roślinna może być zdrowym wyborem w okresie ciąży, ale ważne jest, aby upewnić się, że produkty białkowe pochodzenia roślinnego są różnorodne. Zaleca się także przyjmowanie dodatkowych suplementów.

Artykuł powstał przy współpracy z https://arkanasmaku.pl