Dieta wątrobowa – na czym polega?
Nie od dzisiaj wiadomo, że wygląd człowieka ma spore znaczenie. Można to zauważyć poprzez zachowanie celebrytów w social mediach. Pokazują „idealne” sylwetki, dlatego dużo młodych i starszych chcąc wyglądać jak oni decydują się na odchudzanie. A gubienie wagi spowodowane jest wprowadzeniem diety do swojego codziennego życia. Jednak nie wszyscy robią to tylko po to, aby się przypodobać komuś. Wiele ludzi zmuszona jest do stosowania diet, ponieważ mają problemy ze zdrowiem. Chodzi o to, aby ich narządy lepiej funkcjonowały. Niniejszy artykuł będzie poświęcony diecie wątrobowej. Ale zanim do tego dojdzie warto na samym początku wyjaśnić czym ona jest.
Co to jest dieta wątrobowa?
Jest to dieta, która jest przeznaczona dla osób mających chorą wątrobę. To nic innego jak specjalnie stworzony jadłospis i przepisy jakie zostały w nim umieszczone modyfikuje się w taki sposób, aby pasowały do stanu chorego i wydolności choroby. Jeśli kogoś narząd jest w gorszym stanie to wiadomo, że jego dieta będzie się różniła od tej, która została stworzona dla łagodniejszych przypadków. Warto jednak zaznaczyć, że w każdym z tych przypadków posiłki są łatwostrawne, z ograniczonymi tłuszczami. To ważne, przy chorej wątrobie.
Zasady stosowania diety
Nie tylko w diecie wątrobowej, ale i w każdej innej powinno się spożywać więcej posiłków, bo około 5-6 dziennie. Chodzi tutaj, o to, aby nie przeciążać narządu i znacznie zwolnić tempo jej pracy. Dodatkową zasadą jest regularne jedzenie. Jeśli będziemy się do tego stosować to zobaczymy oczekiwane efekty. Nie należy jeść śniadania później niż godzinę po przebudzeniu i kolacji godzinę przed snem. To może źle oddziaływać na nasz organizm. Wiadomo, że najzdrowszym napojem jest woda. Dlatego też, minimalna dzienna dawka jaką powinno się stosować jest około 1,5 litra.
Co można, a czego nie można jeść
Jeśli chodzi o produkty jakie można spożywać w diecie wątrobowej można zaliczyć do nich między innymi: niskotłuszczowe lub otłuszczone mleko, chudy ser i twaróg, kefir, maślanka, budyń, makarony, ryż, owsianka, grzanki, chleb pszenny, kajzerki, chrupki kukurydziane. Dodatkowo można spożywać jeszcze miód, galaretki, wątrobę, kurczaka, solone ziemniaki i wiele innych. Nie możemy jeść przede wszystkich pożywienia składającego się z dużej ilości tłuszczu, między innymi: tłuste sery oraz mleka, naleśniki, pączki, cukierki, czekolady oraz tłuste ryby. Należy także unikać ostrych przypraw, bo to szczególnie może nam zaszkodzić. Do takich składników trzeba wliczyć sól. Jest ona szczególnie szkodliwa w dużych ilościach dla naszego zdrowia.
Podczas gdy wybierzemy się do dietetyka, aby ułożył nam taką dietę to zrobi to w sposób indywidualny dla każdej osoby. Przygotuje też dokładniejszą listę produktów jakie powinniśmy włączyć do diety a jakich zdecydowanie musimy unikać. Warto zainwestować w sprzęt do gotowania na parze. W ten sposób będziemy mieli pewność, że nasze posiłki będą pyszne i zdrowe.
Podsumowując niniejszy artykuł zdecydowanie warto się częściej badać. Jeśli czujemy, że coś nam dolega i coś boli to powinniśmy jak najszybciej udać się do lekarza w celu szybkiego zdiagnozowania problemu. W ten sposób może udać nam się uniknąć poważnych konsekwencji. Jeśli natomiast boli wątroba to należy udać się do dietetyka po dobrze zbilansowaną dietę na nasze dolegliwości. Należy pamiętać, żeby stosować ją regularnie, każdego dnia. Wtedy problem zniknie szybciej. A kto wie, może nowe, zdrowe nawyki zostaną z nami do końca życia.