Jak jeść figi – zastrzyk zdrowia w Twojej diecie

Właściwie zbalansowana dieta, bogata w wartości odżywcze, działająca pozytywnie na nasze zdrowie, samopoczucie oraz kondycję ciała, powinna być bogata w świeże owoce, najlepszy nośnik wielu witamin o wyjątkowym wpływie na nasz organizm. Na naszym krajowym rynku spożywczym coraz częściej mamy okazję próbować owoców, które nie występują w naszym klimacie. Popularność suszonych fig, choćby w cukiernictwie, nie słabnie, ale nie każdy z nas miał okazję jeść świeże figi, owoce o wyjątkowym smaku i wielu dobroczynnych właściwościach. Świeże figi zawierają m.in. witaminę B6, mangan, potas czy kwas pantotenowy. Normalizują stężenie cholesterolu we krwi, a przy okazji stanowią rewelacyjny dodatek do lodowych deserów czy ciast. Jak wprowadzić owoce figowca do naszej diety? Jak jeść figi, by cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem? W jakich sezonach najlepiej zaopatrywać się w te owoce, by mieć gwarancję ich świeżości i dojrzałości? Na wszystkie te pytania znajdą Państwo odpowiedzi w niniejszym artykule.

  • Świeże figi – pozytywne właściwości i niepowtarzalny smak
  • Suszone figi – prawdziwa skarbnica zdrowia
  • Jak jeść figi? – wykorzystanie owoców figowca w kuchni

Świeże figi – pozytywne właściwości i niepowtarzalny smak

Choć figowce to drzewa, które w naszym klimacie nie mają szans na przetrwanie, to świeże owoce figi, pochodzące najczęściej z Grecji lub Turcji, możemy z łatwością znaleźć w polskich sklepach spożywczych w okresie od maja do października. Miąższ figi pozostaje źródłem witaminy B6, manganu czy potasu, które wykazują pozytywny wpływ na pracę naszego organizmu. W dodatku smak figi jest naprawdę niepowtarzalny, zarówno w daniach wytrawnych, jak i w słodkich deserach.

Suszone figi – prawdziwa skarbnica zdrowia

Suszone owoce figowca dostarczają nam zarówno węglowodany, w tym błonnik, który jest szczególnie wskazany dla osób dbających o linię, gdyż pozwala na wcześniejsze osiągnięcie uczucia sytości, a przez to uniknięcie podjadania. Wspiera również właściwą pracę jelit, regulując metabolizm i likwidując zaparcia. Dodatkowo figi suszone są także nośnikiem białka. Zaś witamina A i beta-karoten wykazują silne działanie antyoksydacyjne.

Jak jeść figi? – wykorzystanie owoców figowca w kuchni

Jak jeść figi? Suszone figi mogą okazać się świetną przekąską do podjadania przed telewizorem, dodatkowym elementem owsianki czy mieszanki orzechów. W bardziej wytrawnym wydaniu możemy dodać je do sałatki z kurczakiem, której dodadzą wyjątkowego akcentu świeżości i słodyczy. Figi świeże lub pieczone idealnie sprawdzą się również w owocowych deserach.