Dieta Montignaca – przykładowy jadłospis na cały tydzień
Diety mają za zadanie pomóc w zgubieniu wagi lub też w jej przybraniu, powinny także wpływać na wygląd ciała oraz samopoczucie. Wiele jest diet, które oferują niesamowite efekty w dość krótkim czasie, ale nie jednokrotnie ich stosowanie kończy się efektem jo-jo. Wśród tych znany diet wyróżnia się dieta Montignaca, która stawia nie na ilość posiłków, ale na ich jakość. Kluczowe jest bowiem zapewnienie wszelkich potrzebnych składników, tak by odchudzanie było skuteczne, ale nie prowadziło do wiecznego uczucia głodu.
Dieta Montignaca – co daje jej stosowanie?
Podstawą diety Montignaca jest spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym, których nie trzeba jeść w ograniczonej ilości, by schudnąć. Hamują one apetyt, przez co pomagają przyspieszyć cały proces odchudzania. Inną cechą charakterystyczną jest także duża zawartość białka w jadłospisie.
Główną zasadą diety jest to, iż najbardziej obfitym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie, zaś najmniej kolacja. W ciągu dnia należy zjeść trzy posiłki. Wszelkie potrawy smażone powinny być na oliwie, zakazane jest używanie mąki i cukru.
Podczas stosowania tej diety warto też zwrócić uwagę na to, w jaki sposób spożywa się posiłki – należy jeść bez pośpiechu, wręcz delektować się każdym kolejnym kęsem.
Dieta Montignaca składa się z dwóch faz. Pierwsza z nich to etap utraty nadwagi, trwa według potrzeb od dwóch do kilku miesięcy. Najlepiej wybierać wtedy produkty węglowodanowe o indeksie glikemicznym poniżej trzydzieści pięć i łączyć je z tylko z tłuszczami albo tylko z białkami.
Faza druga diety to etap stabilizacji niższej masy ciała uzyskanej w fazie pierwszej i trwa do końca życia. Polega na przestrzeganiu zdrowych nawyków żywieniowych. Można wtedy jeść produkty o wyższym indeksie glikemicznym i pozwalać sobie na świadome, kontrolowane odstępstwa od zasad. Ważne, by podczas jednego posiłku nie popełniać więcej niż dwa małe odstępstwa ani nie robić ich częściej niż raz dziennie.
Na talerzu zdrowo i kolorowo!
Dieta Montignaca pozwala na jedzenie nie tylko w sposób, który będzie zadowalał osoby ją stosującą, ale także w sposób satysfakcjonujący pod względem estetyki. Spożywane produkty nie tylko bowiem mają dużą zawartość białka i niski indeks glikemiczny, ale też apetycznie prezentują się na talerzu. Poniżej przykładowy jadłospis drugiej fazy diety na cały tydzień.
Dzień 1
Śniadanie: Sok z porzeczek, płatki jęczmienne na chudym mleku, jajko na miękko
Obiad: Zupa krem z porów, fasolka po bretońsku
Kolacja: Ryba gotowana na parze z warzywami
Dzień 2
Śniadanie: Sok z malin i jagód, sałatka z gruszek, jabłek i orzechów, odtłuszczone mleko
Obiad: Zupa krem z pieczarek, pieczona pierś indyka, mizeria z chudym jogurtem
Kolacja: Fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym
Dzień 3
Śniadanie: Sok z jabłek i gruszek, jajecznica na bekonie
Obiad: Zupa krem z brokułów, ryba morska saute, surówka z kapusty
Kolacja: Warzywne leczo z chudą kiełbasą
Dzień 4
Śniadanie: Sok z marchwi, sałatka owocowa, chudy twaróg
Obiad: Zupa rybna z warzywami, sałatka z papryką, ogórkiem i mozzarellą
Kolacja: Kasza gryczana z duszonymi pieczarkami
Dzień 5
Śniadanie: Chleb pełnoziarnisty, powidła śliwkowe, kawa z mlekiem
Obiad: Stek z antrykotu wołowego, surówka z ogórka i rzodkwi, brokuł gotowany na parze
Kolacja: Klarowna zupa jarzynowa
Dzień 6
Śniadanie: Croissant z masłem, sok pomarańczowy, kawa z mlekiem
Obiad: Omlet z pieczarkami, sałata, ser twarogowy
Kolacja: Zupa krem z jarzyn, duszona soczewica, truskawki, woda
Dzień 7
Śniadanie: Pomarańcza, chleb pełnoziarnisty, kawa bezkofeinowa
Obiad: Stek z fasolką szparagową, awokado z sosem vinegret
Kolacja: Jajecznica z pomidorami, sałata