Sos truskawkowy z mascarpone

Nie ma osoby, która nie pamięta wyjątkowego smaku dzieciństwa w postaci makaronu z sosem truskawkowym. Świerze truskawki z mlekiem albo śmietanką i to wszystko wymieszane z pysznym domowym makaronem to właśnie smak dziecięcego lata. Gdy po kilku godzinach z kolegami w końcu wróciło się do domu by coś zjeść na szybko a potem znowu lecieć się bawić. Na takie wspomnienia chyba każdy z nas ma uśmiech na ustach. No bo kto nie chciałby powrócić do takich czasów?

Co prawda niestety te lata już są dawno za większością z nas, ale można do nich powrócić na kilka chwil poprzez przygotowanie na obiad bardzo podobnego dania. Mianowicie właśnie makaronu z sosem truskawkowym z mascarpone.

To plan idealny. W końcu to pyszny posiłek, którego przygotowanie zajmuje kilkanaście minut, a jest cudownym powrotem do dzieciństwa.

Tylko jak tak właściwie przygotować taki sos? Nie ma w nim nic trudnego, a więc oto bardzo prosty i szybki przepis.

Zacznijmy od składników, które będą do przygotowania makaronu konieczne.

Potrzebne składniki:

  • 400 g makaronu
  • 150 g serka mascarpone
  • 200 g truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • śmietanka kremówka
  • świeża mięta

Jak widać, ilość składników nie jest wielka, więc myślę, że przygotowanie takiego dania nikomu nie powinno sprawić większych problemów. No i oczywiście nie jest ani trochę pracochłonne.

No więc gotujmy.

Sposób przygotowania sosu truskawkowego z mascarpone:

Zacznijmy od tego, że należy ugotować makaron. Do garnka wlewamy wodę i delikatnie ją solimy. Do wrzątku rzucamy makaron i gotujemy do miękkości. Taki makaron pasuje tu najlepiej, al’dente nie do końca tu pasuje. Jeśli jednak wolicie taki makaron, ugotujcie go według własnego uznania.

Truskawki dokładnie myjemy i osuszamy. Gdy użyjemy mokrych, kropelki wody odbiorą smak soku, który zawierają nasze owoce. Po osuszeniu owoców należy odkroić ich ogonki i pokroić je na mniejsze kawałki, dodajemy cukier i miksujemy. Gdy truskawki z cukrem są już zmiksowane na gładką masę bez wyczuwalnych kryształków cukru, możemy dodać nasz serek mascarpone. Po dodaniu go ponownie całość miksujemy. Powinniśmy uzyskać dokładnie wymieszaną gładką masę.

Ja osobiście polecam całość przelać do garnuszka i podgrzać na niewielkim ogniu mieszając cały czas uważnie. Gdy Całość podgrzeje się już dostatecznie dolewamy śmietankę kremówkę. Wystarczą dosłownie dwie, może trzy duże łyżki. Gdy już nas sosik jest gotowy. Ściągamy go z ognia i siekamy świeżą mięte. Ważne by posiekać ją bardzo drobno oraz dokładnie. Gdy to zrobimy dodajemy ją do naszego sosu i mieszamy. Nakładamy makaron do głębokiego talerza i polewamy sosem. Można udekorować całość pokrojoną truskawką i dwoma listkami mięty.

Warto podkreślić, że makaron do tego dania możemy wybrać według upodobań, ale osobiście uważam, że im bardziej jajeczny tym lepszy smak naszego posiłku.

Suchy dom środek do osuszania budynków metodą iniekcji krystalicznej do osuszania ścian dostępny w sklepie internetowym TaniSkład.pl

Wszystko jest skończone i gotowe do podawania.

Smacznego