Przepisy na grilla: grillowany ananas
Potrawy z grilla lubią prawie wszyscy. Są aromatyczne, smaczne a do tego spotkanie przy grillu to zawsze dobry sposób na spędzenie czasu ze znajomymi i rodziną. Poza mięsem, rybami i pieczywem można przyrządzić również pysznego grillowanego ananasa. Potrawy z grilla często kojarzą się z tłustym, ciężkostrawnym jedzeniem. Grillowany ananas to przeciwieństwo tych skojarzeń.
Grillowany ananas to bardzo dobry sposób na zastąpienie słodkich przekąsek takich jak ciasta czy batony, które mają w sobie puste kalorie i nie działają dobrze na sylwetkę. Ananas znany jest ze swoich właściwości działających korzystnie na sylwetkę. Przyspiesza również metabolizm co również jest ważne dla osób pragnących odżywiać się zdrowo i dietetycznie. Plaster ananasa to zaledwie 27 kalorii. Ten słodki owoc to dobre źródło białka, węglowodanów oraz tłuszczy czyli wszystkiego czego potrzeba w prawidłowo sporządzonym jadłospisie.
Grillowany ananas na słodko
Aby przyrządzić grillowanego ananasa potrzebujesz:
- ananasa pokrojonego w paski lub krążki
- łyżkę masła
- szklankę cukru najlepiej brązowego
- soku z cytryny według uznania
Najpierw należy oczywiście rozgrzać grilla do pożądanej temperatury. W czasie rozgrzewania grilla zajmij się przyrządzeniem ananasa. Najpierw należy pokroić owoc w paski albo krążki i posypać cukrem dzięki któremu stworzy on pyszną powierzchnię ananasa. Pozostałość cukru oraz masło należy roztopić i podgrzać aż zawartość garnka się rozpuści. Przyrządzona w garnku mieszanka będzie polewą przeznaczoną do smarowania kawałków ananasa. Kawałki należy grillować około trzy minuty z każdej strony, przy przewracaniu kawałków owocu pamiętaj o posmarowaniu go przygotowaną wcześniej polewą. Gdy kawałki ananasa są już odpowiednio zgrillowane wyłóż je na talerz, dodatkowo możesz na koniec dodać do nich odrobinę przygotowanej polewy.
Ananas w pikantnej formie
Ananas jest słodki bez dodatków, ale z tą polewą dla niektórych stopień słodkości może wydawać się zbyt wysoki. Owoc ten można jednak przyrządzić z innymi składnikami co da inny smak i efekt. Dla wielbicieli ostrzejszych smaków dobrym rozwiązaniem będzie grillowany ananas w pikantnej formie. Do realizacji tego przepisu potrzebujesz:
- połowę ananasa
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- mieloną paprykę ostrą
W czasie rozgrzewania grilla zajmij się przygotowaniem mieszanki w której będziesz marynować kawałki ananasa. Do jej przygotowania są potrzebne dwie łyżki oliwy z oliwek oraz melona ostra papryka w ilości według uznania. Zmieszaj składniki w misce. Następnie pokrój owoc w plastry albo paski i umieść w misce z wcześniej przygotowaną marynatą, odstaw na pół godziny. Po upływie zalecanego czasu możesz przystąpić do grillowania ananasa, po 3 minuty z każdej strony.
Zakończenie
Tak przyrządzony ananas to świetny sposób na deser lub przekąskę. Nawet osoby, które nie lubią tego owocu dzięki tak ciekawemu podaniu mogą przekonać się do jego smaku. Zamiast spożywać ciężkostrawne i wysokokaloryczne potrawy z grilla warto spróbować właśnie grillowanego ananasa, który z pewnością jest dużo zdrowszy od tradycyjnych tłustych dań z grilla.