W czym najlepiej parzyć kawę?
Ilu miłośników małej czarnej, tyle ulubionych sposobów na jej przyrządzanie! Co mówią bariści na temat popularnej wciąż w Polsce „zalewajki”? Jaka metoda parzenia najlepiej wydobędzie walory smakowe, i czy czajnik do kawy lub kawiarka stalowa sprawdzą się w każdych warunkach? Sprawdzamy!
Czym jest „zalewajka” i czy jest dobra?
To kawa, którą najczęściej kupuje się już w postaci zmielonej, wsypywana na dno kubka i zalewana wrzątkiem – najczęściej pita solo lub z cukrem. To najprostszy i w zasadzie najszybszy sposób na parzenie małej czarnej, ale czy prawidłowy? Fusy na dnie kubka sprawiają, że napój jest bogaty w diterpeny, podnoszące poziom cholesterolu we krwi. Wrzątek użyty do jej parzenia sprawia, że bywa gorzka, a w dodatku kupowana w postaci już zmielonej nieco straciła na aromacie.
Jaki czajnik do kawy poprawi jej jakość?
Jeśli nie masz miejsca na ekspres lub nie przepadasz za tego typu unowocześnieniami, nic nie szkodzi. Są alternatywne metody parzenia małej czarnej, takie jak kawiarka stalowa czy drip. Możesz również wykorzystywać specjalny czajnik do kawy elektryczny z długą wylewką, która umożliwia precyzyjne dozowanie wody. To sprzęt, który gotuje wodę, a w niektórych wersjach doprowadza ją do odpowiedniej temperatury przy pomocy regulatora.
Jak parzyć w kawiarce?
To banalnie proste urządzenie, które można postawić nawet na zwykłym palniku gazowym. Przypomina niewielki dzbanek, wewnątrz którego umieszcza się zmieloną uprzednio kawę oraz wodę. Podczas podgrzewania tworzy się intensywny, aromatyczny napar o odpowiednim smaku i aromacie. Kawiarka stalowa w pięknym kolorze może być także efektownym elementem wyposażenia Twojej kuchni, nie tylko tej w stylu retro!
Co to jest kawa z dripa?
Drip to niewielki plastikowy lejek, w którym umieszcza się papierowy filtr, do którego nasypuje się porcję kawy. Gorąca woda przelewa się przez zmielone drobinki, zaparzając je przez odpowiedni, niezbyt długi czas, a na dnie filiżanki pozostaje czysty napar pozbawiony fusów. Dobry czajnik do kawy przyda się do precyzyjnego i wygodnego odmierzania ilości wody potrzebnej na 1, 2 lub więcej filiżanek.
Jaka metoda parzenia jest najlepsza?
Ważne jest, aby poświęcić swojej kawie trochę uwagi, czy to przy pomocy kawiarki stalowej, czy zalewaniu dripa, czy inwestując w nowoczesny ekspres przelewowy. Cała idea prawidłowego parzenia kawy polega na tym, aby wykorzystywać:
- świeżo zmielone ziarna,
- gorącą, a nie wrzącą wodę,
- narzędzie umożliwiające odfiltrowanie fusów.
Jak wybrać najlepszy sposób parzenia kawy?
Aby zdecydować się na czajnik do kawy czy klasyczną kawiarkę stalową, warto uprzednio dokładnie poznać swoje potrzeby, preferencje i zwyczaje. Jeśli każdego ranka przygotowujesz pełen dzbanek naparu dla całej rodziny, najkorzystniejszy będzie pojemny ekspres przelewowy – to jednak najdroższa opcja. Kawiarka należy do stosunkowo niedrogich urządzeń służących latami, drip to z kolei najmniejszy wydatek. Dobre palarnie oferują nie tylko kawy prosto z palarni, gotowe do zmielenia, lecz również bogaty asortyment akcesoriów, które pomogą przyrządzić zdrowy, smaczny i energetyzujący napar bez fusów.